La Diputació de Girona ha creat l'Oficina de Transparència, un servei per donar suport als ens locals perquè puguin complir les obligacions marcades per la Llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern.

Durant la presentació del nou servei, el vicepresident i diputat de Cooperació Local, Fermí Santamaria, i Anna Brunsó, tècnica de Participació Ciutadanavan explicar que la Llei 19/2014 estableix que, a partir de l'1 de gener del 2016, els ens locals (és a dir, els ajuntaments, els consells comarcals i els consorcis) hauran de tenir publicades als seus webs un total de 128 informacions. Això representa una tasca més a desenvolupar pels ajuntaments, que en molts casos acumulen ja moltes competències i tenen pocs recursos humans i econòmics.

És per això que la Diputació de Girona ha creat l'Oficina de Transparència, que s'encarrega d'ajudar especialment els 187 municipis gironins amb menys de 5.000 habitants, ja que són els que disposen de menys recursos humans i econòmics.

La manera de fer-ho és oferint a cada ajuntament la possibilitat de tenir un portal de transparència al propi web. Es tracta d'un portal marc elaborat pel Consorci d'Administració Oberta de Catalunya (AOC) que cada ajuntament podrà personalitzar i que ja tindrà un 40% de les informacions carregades automàticament. D'aquesta manera, els consistoris hauran d'encarregar-se d'emplenar només el 60% de la informació restant.

A la vegada, cada portal de transparència municipal estarà connectat amb el Portal de Transparència de Catalunya , que recollirà totes les dades de les administracions públiques catalanes.

Formació per als treballadors

Tot i així, la tasca de l'Oficina de Transparència va molt més enllà d'oferir suport per al portal de transparència als ajuntaments, de manera que també oferirà un programa de formació als treballadors dels ajuntaments implicats, a més d'assessorament integral i ajut organitzatiu.

Tota aquesta tasca es fa seguint les directrius del conveni marc que la Diputació va signar el 5 de juny de 2015 amb el Departament de Governació de la Generalitat, el Consorci AOC, l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, les quatre diputacions de Catalunya, l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.