C's està convençut que el 20 de desembre obtindran representació al Congrés i al Senat per les comarques gironines perquè és un partit d'"unió i canvi", segons van expressar ahir els caps de llista, Fernando López de Castro i Héctor Amello. López de Castro, militar a la reserva, apunta que aquest serà el seu "últim servei al país" i Amello destaca que proposarà liquidar part de l'Administració. Per començar, el mateix Senat, que C's vol convertir en una mena de Consell d'Estat format pels presidents autonòmics i no "en l'actual cementiri d'elefants".

La candidatura va presentar ahir els principals eixos del seu programa electoral per aconseguir el que anomenen una "segona transició". Primaran la reducció de l'estructura institucional per suprimir la cambra alta, les Diputacions provincials i evitar l'organització política dels Consells Comarcals perquè només siguin consells d'alcaldes. Asseguren que aquestes mesures suposaran un estalvi de 5.000 milions d'euros que es podrien destinar a ocupació i polítiques socials.

L'aspirant a senador, Héctor Amello, també va deixar clar que una de les prioritats de la seva formació serà defensar les infraestructures de la província, arranjar la N-II i apostar el corredor mediterrani, que considera una infraestructura essencial no només per a les comarques gironines sinó per al conjunt de l'Estat i Europa.

A López de Castro li va correspondre enumerar les principals línies de treball del partit si aconsegueix governar: perseguir la corrupció i expulsar de la vida política tothom que estigui tacat, acabar amb les successives lleis educatives i incloure l'anglès com a assignatura obligatòria, ampliar el permís de paternitat a 28 setmanes, la rebaixa de l'IVA i l'IRPF i l'elaboració d'un contracte laboral únic. N'hi ha més però ahir només es van centrar en aquestes.

El "separatisme" tampoc li fa por a C's perquè entén que és un fenòmen que fa centenars d'anys que es produeix a Espanya. De Castro va recordar com alguns municipis van arribar a encunyar moneda pròpia i apunta que les aspiracions independentistes s'acaben oferint un projecte de país "atractiu".