La candidatura de Democràcia i Llibertat (DiL) per Girona ha tancat els actes de precampanya electoral i ho ha fet desmarcant-se del seu soci d'ERC al Parlament de Catalunya. El cap de llista a Girona de la nova coalició que engloba Convergència, Demòcrates de Catalunya i Reagrupament, Jordi Xuclà, va voler diferenciar-se d'Esquerra amb contundència dient que "nosaltres sí que anem a treballar a Madrid".

Xuclà va fer aquestes declaracions contestant les que el dia anterior havia fet el cap de llista d'ERC per Barcelona, Gabriel Rufián, dient que el seu partit no faria "política parlamentaria al uso" al Congrés i al Senat. El candidat convergent va afirmar: "Això és el que ens diferencia d'ERC. Nosaltres anirem a treballar cada dia perquè només així es pot denunciar l'escàndol de la N-II o de l'Eix Pirinenc".

I si ERC va ser un dels blancs de Xuclà durant la presentació del programa electoral, no hi podien faltar els populars i C's. El cap de llista de DiL va assegurar que "aquestes són unes eleccions difícils perquè si sumem els vots de PP i Ciutadans ens podem trobar amb un bloc de més de 200 diputats que defensin allò contrari al que nosaltres volem". Per ell, el vot a les forces que defensen el sobiranisme català "és necessari".

Jordi Xuclà va voler deixar molt clar quin és l'eix central del programa convergent i de la feina que vol fer a Madrid: "la defensa de la negociació per aconseguir un referèndum d'autodeterminació".

En la mateixa línia que ja ha expressat en alguna ocasió el candidat per Barcelona, Francesc Homs, Xuclà es va queixar que malgrat que es van posar les urnes el 9-N i es "va aconseguir" que el 27-S tingués un "caràcter plebiscitari, Catalunya no ha pogut fer el que fan totes les societats democràtiques". El candidat va posar com a exemple el Quebec i Escòcia i va recordar que el referèndum d'autodeterminació "forma part del full de ruta i és fidel al mandat del Parlament".

El "palco" del Bernabéu

Aquest no és, però, l'únic objectiu de Democràcia i Llibertat al Congrés i al Senat. Segons Xuclà, arran del "canvi climàtic" que "ha provocat el PP en els últims quatre anys, hi ha una societat molt més precària econòmicament i socialment bastant deteriorada". És per això que es va mostrar disposat a "lluitar contra el poder del palco del Bernabéu" i va recordar el cas Castor i el més local cas TP Ferro, al qual també està vinculat el president del Reial Madrid, Florentino Pérez.

En aquest aspecte va afegir que a la llotja s'hi concentren els poders "econòmic, polític i el dels alts funcionaris" i va denunciar els 1.300 milions que el Govern espanyol ha pagat a l'empresa de Florentino Pérez pel magatzem de gas fallit al Mediterrani i els 500 que vol cobrar pel túnel del TAV al Pertús "només per la inepta gestió de l'Estat".

El cap de llista per Girona va donar algunes pistes sobre el cartell electoral que es conèixerà avui a les dotze de la nit, i va avançar que el lema de Democràcia i Llibertat serà ""Impossible", amb les lletres "Im" ratllades, perquè coses que semblaven impossibles s'han convertit en reptes".

La número dos de la llista, Elena Ribera, que forma part de la quota de Demòcrates per Catalunya, va explicar que el programa electoral no és autonomista, "perquè a Madrid s'han carregat l'autonomia" i va apostar clarament perquè Catalunya sigui un estat independent.

La candidata al Senat Clàudia Massó va defensar, en la mateixa línia, "la democràcia i llibertat de Catalunya" i es va mostrar molt satisfeta de poder-se presentar en una candidatura "formada per diferents ideologies".