Ciència per restaurar boscos marins

Un projecte de la UdG replanta un tipus d'alga que es creia extingida a la Costa Brava

05.12.2015 | 07:22
Ciència per restaurar boscos marins

Investigadors de la Universitat de Girona estan treballant en un projecte per recuperar les poblacions d´un tipus d´alga que es considerava pràcticament desapareguda del litoral gironí fins fa poc temps i que té un alt valor ecològic. Gràcies a un projecte de cartografia marina se´n van detectar tres petits nuclis en diferents punts de la Costa Brava i ara n´estan fent créixer individus al laboratori per a després trasplantar-los de nou a la natura

De la Costa Brava al laboratori i del laboratori de nou al litoral. Aquest és el camí d'anada i tornada d'un tipus d'alga que fins fa pocs mesos es creia extingida a la costa gironina i que investigadors de la Universitat de Girona han començat a replantar gràcies a un projecte de la Fundació Biodiversitat.

Es tracta de l'espècie Cystoseira crinita, que es considerava extinta fins que fa uns mesos, quan una cartografia feta pel departament de Territori i el Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) en va permetre localitzar tres petites poblacions a Cala Bona, a Tossa; a Cala Estreta, a Palamós i al Port de la Selva.

Les algues del gènere Cystoseira, explica la investigadora del CEAB i de la UdG, Emma Cebrián, són d'especial interès ecològic perquè «són les principals formadores de boscos en els fons litorals rocosos del Mediterrani».

Afegeix que a més de ser grans productors primaris, són importants per la seva elevada biodiversitat -són, de fet, dels hàbitats més diversos de la zona costanera-, i serveixen d'hàbitat a molts d'altres organismes com petits invertebrats o peixos juvenils.

Aquest gènere, però, es troba en regressió arreu del Mediterrani, ja que la majoria d'espècies d'aquest gènere «són especialment sensibles i vulnerables als diferents impactes derivats del canvi global» i per això són usades com un indicadors de la bona qualitat de l'aigua del mar.

A Catalunya encara hi ha diferents espècies d'aquest gènere, si bé algunes de forma relicta i molt amenaçada. En el cas de les algues detectades a la Costa Brava, explica Cebrián, es troben en un estat de conservació molt delicat, i per això s'estan intentant restaurar a través d'un projecte finançat per la Fundació Biodiversitat.

En el marc d'aquest projecte, els investigadors de la UdG ja han començat a fer les primeres accions de restauració i reforçament d'unes poblacions que es consideren valuoses. S'han fet créixer petits individus de Cystoseira crinita provinents de branques fèrtils a les instal·lacions de la universitat i posteriorment s'han trasplantat a la natura esperant que puguin prosperar.

La investigadora de la Universitat de Girona i del centre del CSIC a Blanes explica que s'espera que aquests individus s'adaptin a les noves condicions i que es puguin incorporar a la població. Així, continua, creixeria el nombre d'individus i, per tant, la capacitat de la població d'automantenir-se.

De moment, diu Cebrián «els resultats són prometedors», però cal fer un seguiment dels individus trasplantats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

L'any 2031, la franja d'edat d'entre 34 i 45 anys es reduirà fins al 39,6% i la que superarà els...

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La construcció de la nova comissaria de Policia Local de Banyoles avança a bon ritme, en un solar...

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

La jutge que investiga l'adjudicació d'obra pública a Girona sosté que de les converses no se'n...

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

El conseller de Territori anuncia un pla per fer baixar «de manera considerable» el cabal a través...

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Dilluns s'inicia la campanya de vacunació, que enguany se centra en millorar la cobertura dels...

Enllaços recomanats: Premis cinema