En ple segle XXI la Llei d'Enjudiciament Criminal (LeCrim), que persegueix i castiga els delictes a Espanya, encara data de 1882, quan es va aprovar el corresponent Reial Decret -la norma va entrar en vigor el 3 d'octubre de 1883. Bé, això era fins ahir, perquè avui, 6 de desembre, és el dia que comença a aplicar-se la modificació de la LeCrim aprovada pel Govern del PP i que canvia 13 articles, afegeix dos títols i suprimeix un article. I una de les mesures més criticades, la que limita la investigació dels procediments judicials a només sis mesos si la causa és "senzilla" o 18 mesos si es considera "complexa", obligarà a revisar gairebé 17.000 casos a la província de Girona.

Els fiscals de tot Espanya disposen des d'avui mateix de només sis mesos per revisar totes les causes vives -procediments que encara estan en tràmit als jutjats d'instrucció- per informar el jutge de si es tracta d'un assumpte senzill que en sis mesos podrà estar resolt i preparat per celebrar una vista oral o bé han de sol·licitar una pròrroga que permeti investigar els casos més complexos durant un any i mig. El col·lapse que s'atansa és evident, perquè aquesta revisió també afecta els jutges, que al seu torn hauran de revisar tots els assumptes per decidir si concedeixen o no les pròrrogues sol·licitades pel ministeri públic.

Les dades que té el Consell General del Poder Judicial apunten que dels 34.809 casos oberts actualment a la província de Girona, 16.591 assumptes són a la Jurisdicció Penal. En el conjunt d'Espanya la xifra ascendeix a 700.000, segons dades de la Central Sindical Independent de Funcionaris (CSI-F). S'entén, doncs, que jutges i fiscals de tot Espanya hagin posat el crit al cel per l'entrada en vigor de la modificació de la normativa, perquè, a més, s'hi pot llegir que "les mesures incloses en aquesta norma no podran suposar un increment de dotacions de personal, ni de retribucions, ni d'altres despeses de personal".

Tant l'associació Jueces por la Democracia com la Unió Progressista de Fiscals critiquen la imposició de terminis en la instrucció per por que es pugui produir impunitat en casos de corrupció. Per exemple, si en 18 mesos s'hagués hagut de tancar el cas Manga -en què estan implicats empresaris, polítics i funcionaris de la demarcació en adjudicacions presumptament irregulars- hi hauria alguns delictes que durant el judici no disposarien de material provatori suficient. Però la insuficiència d'indicis també es pot produir en altres casos on s'hagin de sol·licitar comissions rogatòries. Un tràmit que es pot demorar molts mesos.

Whatsapp, email i sms

La modificació de la LeCrim també regula per primera vegada el registre i la intervenció de les telecomunicacions telefòniques i telemàtiques com els SMS o els correus electrònics. A més, es podran interceptar els missatges de Whatsapp, però sempre serà necessari disposar d'autorització judicial. El jutge també podrà autoritzar la utilització de claus, codis i software de vigilància en qualsevol dispositiu electrònic sense que el titular tingui coneixement que estan sent examinats.

Pel que fa a això últim, cal assenyalar que l'article 588 especifica que "tots els prestadors de serveis de telecomunicacions, d'accés a una xarxa de telecomunicacions o de serveis de la societat de la informació, així com tota persona que de qualsevol manera contribueixi a facilitar les comunicacions a través del telèfon o de qualsevol altre mitjà o sistema de comunicació telemàtica, lògica o virtual, estan obligats a prestar al jutge, al Ministeri Fiscal i als agents de Policia Judicial l'assistència i col·laboració necessàries per facilitar el compliment de les interlocutòries d'intervenció".

La llei permetrà també la col·locació i utilització de dispositius electrònics que permetin gravar les converses que l'investigat mantingui "a la via pública o en un altre espai obert, en el seu domicili o en qualsevol altre lloc tancat" i podran ser col·locats tant a l'exterior com a l'interior del domicili. A més, es podrà complementar les escoltes amb la captació d'imatges amb una resolució judicial.