"La societat hauria de ser menys masclista"

La delegació del Govern de l'Estat a Catalunya distingeix la doctora en Psicologia social de la UdG Pilar Albertín

07.12.2015 | 07:56
La doctora Pilar Albertín, davant la facultat d´Educació i Psicologia.

La investigació sobre violència de gènere i l'interès per les polítiques socials en aquest àmbit han reportat una distinció de la delegació del Govern estatal a Catalunya per a la doctora en Psicologia social Pilar Albertín Carbó, professora de la Universitat de Girona. El mateix reconeixement ha valorat l'atenció psicosocial a les víctimes a través de cursos universitaris especialitzats.

Per a Pilar Albertín, el 2004 va ser un any d'inflexió. Fa anys que investiga diferents qüestions relacionades amb la perspectiva de gènere, que inevitablement inclou un ampli ventall de "violències, que no violència" -va matisar. El 2004 es va aprovar la Llei de Mesures de protecció integral contra la violència de gènere -"la primera llei estatal", va remarcar- i ella va començar a impartir estudis de Criminologia a la Facultat de Dret, a més dels de Psicologia. Llavors, amb altres companyes van activar una línia de treball que s'ha anat concretant en recerques i jornades. Respecte a aquestes últimes, Albertín va explicar que pretenien obrir la tasca universitària a professionals d'altres àmbits. Entre les seves participants hi havia una representant de la subdelegació del Govern, que és qui la va recomanar per al premi que li acaben de concedir. Val a dir que es tracta d'un guardó sense dotació econòmica, però Albertín va comentar que, si n'hagués tingut, havia decidit donar-la a Creu Roja.

Insuficiències legals

Una anàlisi de la situació porta la doctora en Psicologia social de la UdG a fer-se ressò de crítiques cap a una llei estatal centrada en la dona, en la qual es troba a faltar el reconeixement a altres condicions sexuals: homosexuals, intersexuals, transexuals o bisexuals. En la seva opinió, "hi ha una sèrie de persones que queden fora, i també els homes, perquè la llei s'ha focalitzat en les dones". Tot i això, Albertín va dir que "està bé perquè elles tenen més possibilitats de ser víctimes de violència".

Després de l'aprovació d'aquesta llei, el 2005, des dels estudis de Psicologia i Criminologia de la UdG es van iniciar recerques sobre la violència contra les dones, amb l'objectiu d'analitzar les condicions de les dones en jutjats i comissaries de Barcelona i Girona. Les investigacions en els àmbits jurídic i penal es van succeir fins al 2010, amb ajudes del Centre d'Estudis Jurídics de la Generalitat i de l'Institut Català de les Dones. "Les conclusions -difoses a través de jornades i articles- no són massa positives", va lamentar, i va explicar que "ens queixem, sobretot, que no s'escoltaven les dones i que no es partia de la seva condició de desigualtat, perquè la socialització és diferent i això les situa en una condició de feblesa".

Després de recordar que el seu estudi va acabar fa cinc anys, Albertín va considerar que, "en general, els agents jurídics tenen poca formació de perspectiva de gènere" i un dels seus efectes és que es qüestiona la credibilitat de la dona que acut al jutjat, cosa que "provoca molta frustració". Per a la doctora, cal una millor preparació de les dones que presenten una denúncia -argument del qual n'exclou els casos d'urgència- perquè "el sistema penal busca evidències concretes, així que si l'han pegat, val, però i si no? La violència relacional i psicològica no es té present".

En la seva opinió, "la llei va estar molt bé, però es va canalitzar molt a donar recursos a l'aparell jurídic i penal i hi ha sistemes que, avui en dia, podrien funcionar millor a nivell social". De manera simplificada, per a Albertín les limitacions són una suma de la manca de recursos i el substrat cultural. "La societat, tots i totes hauríem de ser menys masclistes", va afirmar, i va posar un exemple relacionat amb l'ús de les noves tecnologies: "la hipersexualització de les dones, no tant dels homes", a les xarxes socials.

A part de matèries en les quals el tema es tracta d'una manera o altra, en el grau de Psicologia s'imparteixen assignatures com Violències de gènere, Psicologia Criminal -en la qual, per exemple, es treballa la violència de gènere, la situació de les dones a les presons o la prostitució- o Dones i sistema penal, mentre que a la facultat de Dret s'ofereix una matèria molt específica de Feminisme i criminologia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Lluc Salellas.
La CUP retreu al Consorci Costa Brava que «s'excusi» amb la falta de personal

La CUP retreu al Consorci Costa Brava que «s'excusi» amb la falta de personal

La formació considera que el pla d'acció de l'ens «arriba tard» i lamenta que «continuï sense...

Aquest any es diagnosticaran uns 4.000 casos nous de càncer a Girona

Aquest any es diagnosticaran uns 4.000 casos nous de càncer a Girona

Segons les projeccions de l'ICO i Salut, els tumors colorectals seran els més freqüents a les...

El tren Barcelona-Portbou pateix 19 dies d´incidències durant el gener

El tren Barcelona-Portbou pateix 19 dies d´incidències durant el gener

La R-11 va registrar més de 30 contratemps al llarg del mes passat, la majoria causats per...

Alerten del risc de despreniment d´unes làmines en mal estat als finestrals de l´edifici del Josep Trueta

Alerten del risc de despreniment d´unes làmines en mal estat als finestrals de l´edifici del Josep Trueta

El centre instal·larà unes xarxes protectores mentre no es faci el recanvi, que té un cost de...

Vuit propostes per aquest cap de setmana a les comarques gironines

Vuit propostes per aquest cap de setmana a les comarques gironines

Música, teatre i fires per no quedar-se a casa

Un foc en un pis de Castellfollit deixa 17 atesos pel fum i nou d´ells a l´hospital

Un foc en un pis de Castellfollit deixa 17 atesos pel fum i nou d´ells a l´hospital

?Els Mossos investiguen les causes i la principal hipòtesi és que seria intencionat ja que...

Enllaços recomanats: Premis cinema