ELes figuretes són de fang, dissenyades i elaborades artesanalment i decorades a mà amb pintura plàstica, en col·laboració amb entitats que treballen amb persones amb discapacitat: el Centre Tramuntana de Palafrugell i la Fundació Altem de Figueres. Les peces tenen el distintiu oficial de Producte Artesà Qualificat, que atorga el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya i que reconeix les seves creacions com a figures artesanes «elaborades de forma manual, individual o en petites sèries». Caganer.com és una empresa familiar que la ceramista i pessebrista Anna Maria Pla va fundar el 1992. Les noves figures es venen a les fires de Santa Llúcia i de Nadal de Barcelona, a la de Sabadell i a la Fira de l'Avet d'Espinelves. girona ddg

ls Estats Units és el país on l'empresa gironina Caganer.com està venent més figuretes per Internet i una de les reproduccions més comprades fins ara és, precisament, la del president Barak Obama. Que aquest bon resultat s'estigui registrant a l'altra banda de l'Atlàntic crida l'atenció, ja que les tradicions nord-americanes del Nadal tenen més a veure amb el Pare Noël i no amb el pessebre i encara menys amb una peça amb denominació d'origen catalana: el caganer.

Aquest any, els Estats Units encapçalen el llistat de països des d'on es realitzen més compres online dels caganers elaborats a Torroella de Montgrí; en concret, el 47,6% de les adquisicions s'han fet des d'allà. En nombre d'encàrrecs, li segueixen Alemanya, Anglaterra i França, tots amb compres equivalents al 25,9% del total. Per darrere seu hi ha Espanya, amb un 21,4% de les demandes.

D'Oceania a Àsia

Pel que fa a altres àrees des de les quals es compren les figures de Caganer.com, l'empresa va informar que un 3,4% de les seves vendes són a Oceania, un 1,2% a Àsia -en aquest cas, els productors de caganers especifiquen que tenen un distribuïdor a Corea del Sud i un altre al Japó- i un 0,6% a d'altres països de fora la Unió Europea.

Abans que el caganer Barak Obama, la figura més comprada és la del Pare Noel. Els segueixen un personatge de l'univers Star Wars, Yoda, el papa Francesc, les reproduccions d'un pagès català -sobretot una que mesura 5 centímetres però també una altra de més gran, de 14-. El rànquing de vendes de caganers es completa amb la reina Isabel II, Elton John, una altra mida del pagès català i la figura de Hillary Clinton.

L'empresa Caganer.com, de la família Alós-Pla de Torroella de Montgrí, ven els seus productes per Internet des de l'any 2000. Un dels seus integrants, Sergi Alòs, explica que «la gent de fora compra el caganer del personatge que coneix però sempre, de rebot, se n'emporta un de català» i és d'aquesta manera com -segons l'empresa- «caganer.com porta la cultura i la tradició catalanes a les llars d'arreu del món».

L'actualitat sempre ha determinat la conversió d'uns personatges o d'uns altres en caganers del pessebre. Aquest 2015, l'empresa de Torroella de Montgrí ha creat una quarantena de peces noves, que s'afegeixen a un catàleg que ja compta amb 350 figures. La majoria de les noves incorporacions són caganers que reprodueixen personalitats dels móns de la política, la cultura, l'esport o personatges de ficció. Entre ells hi ha el davanter del Barça Luis Suárez, el primer ministre briànic, David Cameron, les alcaldesses de Barcelona i de Madrid, Ada Colau i Manuela Carmena, respectivament o el cineasta Woody Allen, entre d'altres.