Desmantellat un grup criminal que obligava dones nigerianes a prostituir-se a la Jonquera i Lloret de Mar. En cas que les noies no obeïssin, les amenaçaven amb rituals de vudú-yuyu. La Policia Nacional a arrestat quatre persones -tres homes i una dona- pels fets i ha alliberat cinc víctimes de l'explotació sexual. Una d'elles se la va localitzar a Lloret de Mar.

El cas, però, és que l'organització desarticulada tenia una mobilitat molt gran i explotava les dones no sols a Espanya sinó també a altres països d'Europa. Estava força assentada a Noruega. I de fet la policia d'aquest país juntament amb la de Bèlgica han col·laborat amb la Policia Nacional en la investigació en el marc d'un subprojecte anomenat Etutu de la Unió Europea per a víctimes nigerianes d'explotació sexual.

Les investigacions es van iniciar al novembre de l'any passat quan els agents van tenir coneixement de l'existència d'una dona que havia estat explotada sexualment per una organització l'àmbit d'actuació de la qual s'estenia a Espanya, Noruega i Bèlgica.

Després de portar a terme les primeres indagacions, els agents van comprovar que la xarxa obligava diverses dones a exercir la prostitució a Lloret de Mar, la Jonquera i a Bilbao. Un cop conegut aquest fet, es va dur a terme de manera immediata un operatiu que va propiciar l'alliberament de cinc víctimes d'explotació sexual.

Alliberada a Lloret

A?Lloret de Mar, els agents de la Policia Nacional van alliberar una de les cinc noies. Va ser al mes de juny d'aquest any que els agents van localitzar la noia, que acabava de venir de ser atesa a l'hospital de Blanes per lesions. La van trobar a l'estació d'autobusos de la localitat de la Costa Brava. Els agents van explicar-li que es podia acollir al Pla contra el Tràfic d'Éssers Humans amb l'objectiu d'Explotació Sexual. Va acceptar-ho i la va acollir la Fundació Apip-Acam.

La investigació de l'operació Princesa va acabar amb la detenció dels quatre membres de l'organització a Madrid i amb la pràctica d'un registre domiciliari en què els investigadors van comissar 23 telèfons mòbils, material informàtic i 330 euros. Els arrestats, dos homes i una dona de Nigèria i un ciutadà de Sierra Leone, van quedar detinguts per ser els presumptes autors d'un delicte de pertinença a organització criminal, un de tràfic d'éssers humans amb fins d'explotació sexual, un per afavorir la immigració clandestina i finalment, per un delicte de prostitució coactiva.

Els membres de la trama exercien un estricte control sobre les dones i els exigien un elevat deute, d'entre 50.000 i 60.000 euros, en concepte de despeses de viatge des de Nigèria, que els era impossible saldar. Les joves eren captades al seu país mitjançant falses promeses de treball a Europa, i un cop al seu destí, eren obligades a exercir la prostitució mitjançant amenaces, extensibles en alguns casos als seus familiars. Per evitar una possible fugida, utilitzaven ritus de yuyu-vudú. Unes pràctiques que tenen les noies aterrades.

El yuyu-vudú consisteix a prendre mostres de les ungles de les víctimes o del seu pèl púbic i, a més, se sacrifiquen animals que dipositen davant dels ídols dels temples sagrats. De vegades, també utilitzen ampolles de plàstic que simbolitzen un compromís de per vida amb les noies i el seu proxeneta. I si les noies trenquen el compromís, posen en perill la seva vida i dels familiars.