El Ministeri de Treball i Seguretat Social està revisant les pensions pagades als figurants jubilats que van participar en el rodatge de la pel·lícula Ocho apellidos catalanes, als quals reclama diners corresponents als dies que van estar donats d'alta i que, per tant, van cotitzar. Aquests actors ocasionals estan rebent notificacions de la delegació de la Seguretat Social a Girona.

Les cartes es van començar a rebre a finals de novembre i informen els afectats que el Ministeri ha obert un "procediment de revisió" i de "reintegrament d'imports percebuts indegudament". La comunicació explica que l'Estat s'ha basat en dades de la Direcció Provincial de la Seguretat Social sobre la pensió de jubilació de cada figurant. Aquesta retribució s'ha revisat després que hagin detectat que, tot i percebre una pensió, els jubilats van formalitzar contractes laborals per intervenir en el rodatge. El text concreta les dates en les quals aquestes persones van estar donades d'alta laboral i van compatibilitzar aquesta activitat amb la seva prestació de jubilació.

La resolució especifica que s'exigeix l'import corresponent als dies que els pensionistes van treballar, però també aclareix que la quantitat final dependrà del nombre de dies que la Tresoreria de l'Estat acabi comptabilitzant -de manera que, llavors, la quantia reclamada pot ser que es recalculi. Per últim, i després de citar l'article legal en el qual es fonamenta la revisió, la carta informa que el reintegrament de l'import "percebut indegudament" es resoldrà en un període màxim de tres mesos.

Ahir, el Ministeri de Treball i Seguretat Social no va aclarir els detalls de la revisió de pensions, tot i que aquest diari va sol·licitar informació al respecte.

Càstings populars a Girona

El càsting a les comarques gironines per participar com a figurant en la segona part de la pel·lícula Ocho apellidos vascos es va dur a terme a l'abril, amb seleccions a Girona, Monells, la Bisbal d'Empordà i Llagostera. Es buscaven prop de 2.000 figurants. El rodatge de la producció va començar l'11 de maig.