L'anunci del desmantellament d'aquest grup criminal dedicat a l'explotació sexual de dones nigerianes arriba quan s'han complert dos mesos d'un macrodispositiu de la Policia Nacional que va suposar la detenció de 37 persones en onze prostíbuls investigats a l'Alt Empordà i 396 prostitutes identificades durant el cap de setmana del 24 d'octubre.

El macrodispostiu anomenat Operació Dignitat va servir també per alliberar dues víctimes de nacionalitat romanesa. Es tracta de dues dones que, segons la Policia Nacional, han pogut ser alliberades dels seus proxenetes i que treballaven en prostíbuls de la comarca. Una ONG les ha acollit i va ser clau perquè les dones puguin acabar explicant els fets i es pugui confirmar que han estat forçades a explotar el seu cos, tal i com marca un protocol establert entre la policia i les ONG que tracten temes de tràfic d'éssers humans.

Aquest no és l'únic cas en el qual la Policia Nacional ha actuat juntament amb entitats per alliberar una jove a qui obligaven a prostituir-se. Sense anar més ?lluny, el 2013 van alliberar a l'Empordà una jove romanesa disminuïda psíquica a qui feia quatre anys que obligaven a prostituir-se en bordells i carreteres.

En paral·lel al dispositiu, els policies també van identificar més víctimes de l'explotació sexual i tràfic d'éssers humans que es prostituïen en carreteres i carrers, sobretot a la N-II i als municipis on es va fer la batuda. Amb l'actuació, els agents van aconseguir trobar 33 víctimes més a les quals es va informar de les possibilitats legals per protegir-se dels delictes contra la llibertat sexual i la llei d'estrangeria.

Darrere l'explotació sexual hi ha bandes i de fet, La Policia Nacional té identificats cinc clans que s'han repartit les carreteres altempordaneses en cinc zones: tres per a les famílies romaneses i dues per a les búlgares. L'acord entre proxenetes va ser essencial per mantenir la pau entre els clans mafiosos i poder beneficiar-se simultàniament de l'explotació sexual sense trepitjar-se el territori. Hi havia hagut episodis de tensió entre clans quan alguns macarrons búlgars, que havien sortit de la presó el 2012, van tornar a l'Empordà per recuperar el control sobre zones on ara operaven els romanesos.