El Museu de la Terrissa de Quart acull fins al 14 de febrer una exposició anomenada Gavarres, Zona d'Interès Etnològic del Consorci de les Gavarres. Es tracta d'una exposició formada per 35 fotografies d'Ernest Costa i Savoia a l'entorn del patrimoni etnològic de les Gavarres. Ahir es va inaugurar i a l'acte hi van assistir el Director General de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig; Fermí Santamaria, vicepresident i diputat de Cooperació Local de la Diputació de Girona i president del Consorci de les Gavarres i l'alcalde de Quart, Pere Cabarrocas.

La rellevància del patrimoni etnològic de les Gavarres es va reconèixer oficialment el 2011 amb la declaració de deu elements del seu patrimoni etnològic Zona d'Interès Etnològic (ZIE), per part de la Generalitat de Catalunya. Aquesta figura de protecció està prevista per la Llei del Patrimoni Cultural Català 9/1993 i rep la mateixa importància i protecció que un Bé Cultural d'Interès Nacional. L'exposició de fotografies gira a l'entorn d'aquestes deu ZIEs (BCIN) de les Gavarres, que actuen com a representants del conjunt del patrimoni etnològic de les Gavarres. A nivell de Catalunya, van ser el segon cas de declaració de ZIE. Actualment hi ha dos casos més en procés de declaració. És una figura de protecció singular a Catalunya.

L'exposició ofereix una passejada per les Gavarres de la mà d'Ernest Costa i Savoia, excursionista incansable dels Països Catalans, que va començar a trepitjar les Gavarres als anys 80 i gràcies a la seva càmera comparteix amb l'espectador les seves experiències i visions del massís. Es preveu que de cara al 2016 l'exposició recorri els 20 municipis de les Gavarres.