Totes les catedrals del món van obrir ahir les seves portes amb motiu de l'inici del Jubileu de la Misericòrdia. El Papa Francesc va convidar cada diòcesi a obrir la Porta de la Misericòrdia per tal de entrar en un dinamisme de progressiva conversió.

A la diòcesi de Girona, la celebració va començar a les cinc de la tarda a la porta dels Apòstols, amb una processó des de la plaça dels Lledoners a la Catedral. La celebració, que va ser presidida pel bisbe de Girona Francesc Pardo, va continuar després a l'interior del temple. En la seva darrera carta dominical, el bisbe ja afirmava que aquest Any Jubilar convida tothom a "experimentar la misericòrdia, el perdó i la pau en les nostres vides".

Atès que en l'Any Sant de la Misericòrdia la indulgència adquireix una rellevància particular, el bisbe de Girona fa un dies va designar un total de 13 temples de la Diòcesi de Girona on es podrà rebre aquesta Indulgència plenària. En aquests llocs esmentats, tots els fidels, amb les disposicions necessàries, que són excloure qualsevol afecte al pecat, rebre el sagrament de la penitència, la sagrada comunió i pregar per les intencions del Sant Pare, podran rebre el do de la indulgència jubilar durant el període que duri la festivitat.

L'Any Jubilar, Any Sant o Jubileu de la Misericòrdia es va iniciar el passat dimarts 8 de desembre amb la cerimònia d'obertura de la Porta Santa a la Basílica de Sant Pere del Vaticà per part del papa Francesc. La data de celebració d'aquest quart jubileu extraordinari de l'Església va coincidir amb la festivitat de la Immaculada i els 50 anys de la clausura del Concili Vaticà II. A l'acte hi van assistir més de 50.000 fidels, agrupats a la plaça per veure com s'obria la porta després d'estar tancada durant més de 15 anys. Amb aquest Any Sant, que s'allargarà fins al 20 de novembre de 2016, l'Església proposa un temps especial de gràcia i de perdó. Amb el lema "Misericordiosos com el Pare", es vol emfatitzar, amb paraules del mateix Sant Pare, la necessitat d'anteposar sempre la misericòrdia i el perdó al judici.

La celebració de l'obertura de la Porta de la Misericòrdia representa un entrar simbòlicament i físicament en aquest dinamisme de conversió, una ocasió per guanyar el Jubileu mitjançant la reconciliació i l'eucaristia. Precisament el logotip d'aquest Any Jubilar, obra de l'artista i jesuïta Marko I. Rupnik, vol remarcar la centralitat de la proposta cristiana ?d'acollir sense jutjar i sense condemnar.