El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) ha endreçat i donat cobertura als projectes solidaris dispersos que els seus col·legiats realitzen, des de fa temps, arreu del territori. Ho ha fet creant una PsicoXarxa, una borsa de psicòlegs professionals disponible per a persones amb pocs recursos econòmics i que, per tant, no poden pagar serveis d'atenció psicològica.

La PsicoXarxa ja s'està implantant a les comarques de Girona, on la borsa ha incorporat alguns psicòlegs que han atès les primeres demandes d'atenció psicològica de ciutadans amb precarietat econòmica. La vicepresidenta del COPC i coordinadora del projecte, Dolors Liria, va explicar que el Col·legi treballa perquè la seva seu gironina tingui un delegat del programa solidari que faciliti dur-lo a la pràctica.

Solidaris "per concepte"

La iniciativa es va començar a gestar fa dos anys, en el marc de la festa anual del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya. Aquesta primavera es va posar en marxa com a prova pilot i el 3 de novembre es va presentar oficialment a Barcelona. A l'hora d'explicar la motivació que hi ha darrere la creació d'una borsa solidària de psicòlegs, Dolors Liria va remarcar el fet que "el col·lectiu és solidari per concepte, sempre hem estat compromesos amb la societat".

Un compromís que la recessió econòmica que va irrompre el 2008 ha posat especialment a prova. Liria va explicar que com a conseqüència d'"aquesta crisi profunda han nascut moltes iniciatives a nivell particular dels col·legiats, que ajudaven persones que no podien pagar". Enmig d'aquestes accions destaca, per exemple, la creació de grups de suport emocional a persones afectades per situacions d'atur de llarga durada.

La vicepresidenta del COPC va deixar clar que l'essència solidària de la PsicoXarxa no deixa en segon terme ni la valua ni l'acreditació professional dels psicòlegs que s'incorporen a la seva borsa professional. El Col·legi ha creat un sistema de selecció rigorós, al càrrec d'"un equip de col·laboradors solidaris amb molta experiència clínica" -d'acord amb la descripció de Liria- que entrevisten els interessats a implicar-se en el projecte i comproven que compleixen dos requisits imprescindibles: ser un psicòleg col·legiat i tenir un mínim de 5 anys d'experiència professional. En l'actualitat, la borsa de la PsicoXarxa té 30 professionals disponibles i una vintena més esperen completar el procés selectiu.

Infants, violència, aturats

Pel que fa als usuaris, la manca de recursos econòmics és l'únic tret que els diferencia dels destinataris habituals d'ajuda psicològica, entre els quals hi ha infants, víctimes de violència de gènere o persones que porten temps a l'atur, entre d'altres.

Dolors Liria va concretar que algunes ciutadans hi arriben per iniciativa pròpia, després d'haver acudit al Col·legi a la recerca d'ajuda; d'altres participaven en projectes que, en un moment determinat, no poden continuar pagant i es canalitzen cap a la xarxa solidària; i un altre percentatge hi va derivat pels serveis públics d'atenció sanitària -la coordinadora va apuntar que aquest últim bloc ha augmentat a partir de la presentació oficial del projecte.

Fins ara, la PsicoXarxa ha atès una trentena de demandes de suport psicològic, que s'han repartit entre els professionals independents adscrits a la borsa i associacions amb les quals el COPC col·labora.

Les expectatives del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya és que el programa creixi perquè, com va remarcar Liria, "la PsicoXarxa donarà més o menys cobertura en funció de quants més professionals i entitats s'interessin en col·laborar-hi". Per aquest motiu, Dolors Liria va remarcar que "no només s'ofereix atenció psicoterapèutica, sinó també en molts altres àmbits, i les portes de la psicoxarxa estan obertes a tots els psicòlegs".