Girona s'ha convertit en la nova seu del curs més prestigiós del món sobre el maneig del pacient amb politraumatisme. L'hospital Josep Trueta de Girona i la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona (UdG) són la nova seu mundial del curs Advanced Trauma Life Suport (ATLS), d'atenció inicial al malalt politraumatitzat en l'àmbit hospitalari, que s'imparteix per tot el món.

La instrucció del Col·legi Americà de Cirurgians va dirigit a professionals de medicina de totes les especialitats que atenen aquest tipus de pacients i se'ls forma perquè facin servir un mètode eficaç per avaluar i estabilitzar-los seguint uns protocols reconeguts per tota la comunitat mèdica.

El Trueta i la UdG són la tercera seu de l'ATLS que hi ha a Catalunya, després de l'hospital de Bellvitge i del Parc Taulí de Sabadell. Arreu de l'Estat, hi ha catorze seus del curs avalades tant pel Col·legi Americà de Cirurgians com per l'Associació Espanyola de Cirurgia, que és l'entitat que organitza les formacions que es fan a l'Estat.

El curs es va posar en marxa l'any 1978 als Estats Units i se'n fan cententars d'edicions a tot el món, una trentena de les quals, a l'Estat. Hi ha una llarga llista d'espera de professionals per assistir a aquestes formacions, que es caracteritzen per compartir una sistemàtica i llenguatge comú a totes les seus mundials, que es reparteixen en més d'una cinquantena de països.

A més, apunten des de l'hospital Trueta, diversos estudis clínics han provat la millora dels índexs de mortalitat dels pacients politraumatitzats que s'atenen a les regions sanitàries on s'ha implantat el curs.

Des de dijous i fins dissabte, setze metges i metgesses d'arreu de l'Estat han estat a Girona per seguir el curs que impartien professionals de medicina i d'infermeria d'un equip d'instructors format per membres del Servei de Cirurgia General del Trueta i també d'altres hospitals.

Durant els tres dies del curs celebrat a Girona, els participants han assistit a conferències interactives, demostracions, discussions en grup i escenaris de pacients simulats.

També s'han sotmès a una avaluació pràctica i escrita per obtenir una titulació que reconeixen tots els hospitals del món.

Una altra novetat de les novetats d'aquest curs és que és el primer que es realitza a l'Estat en col·laboració amb el professorat d'anatomia de la Facultat, fet que permet entrenar diferents tècniques amb preparacions anatòmiques reals procedents de cadàvers.

A partir d'ara cada any es realitzaran dues sessions com aquesta a Girona.