La Guàrdia Civil ha desmantellat una organització internancional de tràfic de marihuana. Els agents van comisar 121 quilos de marihuana preparada pel seu consum així com també 2.399 plantes de la mateixa substància en naus d'Orriols i Riudellots de la Selva.

Els agents han detingut tres homes de nacionalitat espanyola durant l'operació policial anomenada "Mala herba" que va començar el setembre i va finalitzar el 10 de desembre.

L'operació però va començar a principis de l'estiu passat quan agents de la Guàrdia Civil de Girona van tenir coneixement que a la demarcació podria haver-hi una organització criminal internacional dedicada al tràfic de drogues, concretament de marihuana, que era distribuïda en diversos països d'Europa .

En un primer moment els agents actuants es van centrar en la possibilitat que en una antiga fusteria d'Orriols s'hi estaria cultivant marihuana. Per això es van intensificar les investigacions sobre el propietari i es va poder comprovar que freqüentava juntament amb altres persones el local sense cap activitat aparent. El 8 de setembre van poder comprovar com la persona investigada i resident a Orriols feia un transport fins a un magatzem situat a la localitat de Montcada i Reixac, on va fer lliurament de mobiliari en una empresa de mudances.

Amb posterioritat una persona sense identificar va fer entrega a la mateixa empresa de mudances de diverses taules que compondrien una única tramesa a la mateixa destinació.

Davant les sospita que es pogués tractar d'enviament il·legal, els agents de la Guàrdia Civil van fer una inspecció dels mobles, descobrint que en les sis últimes taules lliurades, dissimulats en dobles fons i precintats al buit hi havia un total 100 quilos de marihuana preparada per al seu consum .

Per aquest motiu, els agents van intensificar la vigilància sobre el veí d'Orriols i van descobrir que feina moltes visites a una nau industrial situada a Riudellots de la Selva. Els agents sospitaven que en la mateixa s'haurien instal·lat equips i maquinària dedicats per al cultiu de marihuana a gran escala.

El 9 de desembre finalment, els agents van observar que l'home sortia de la seva empresa d'Orriols amb un vehicle. Els policies el van interceptar i dins del maleter van trobar-hi 11,6 quilos de marihuana en cabdells disposats per al seu consum. La Guàrdia Civil van detenir un home de nacionalitat espanyola per un presumpte delicte contra la salut pública.

Els agents que realitzaven la investigació van sospitar que tant a l'antiga fusteria situada a Orriols com a la nau industrial situada a Riudellots de la Selva es podria estar realitzant alguna activitat il·legal relacionada amb el cultiu d'aquesta droga.

El 10 de desembre van fer una entrada i escorcoll a l'antiga fusteria d'Orriols, descobrint al seu interior una plantació de marihuana així com aparells per al seu cultiu. Durant el registre van confiscar 684 plantes de marihuana i 10 quilos de cabdells de la mateixa substància. També hi van trobar manuals sobre instruccions d'aplicació de diferents productes químics per al cultiu de les plantes intervingudes.

En un segon registre realitzat en una nau industrial situada en Riudellots de la Selva també van descobrir-hi un cultiu de marihuana molt professionalitzat. De fet, la nau es trobava dividida en diverses sales operatives cadascuna d'elles amb diferents mides de plantes, estant perfectament condicionades amb focus, un aparell de gran capacitat per a aire condicionat, extractors i filtres d'aire.

Els policeis van comissar un total de 1.715 plantes de marihuana de diverses mides, així com igual que en el primer dels registres un manual amb instruccions per a la utilització de productes químics relacionats amb plantacions de marihuana. A més van detectar que el grup estava realitzant noves ampliacions per a instal·lar més cultius en aquesta nau.

Nou sistema per obtenir més collita

Els agents van poder constatar la similitud de marques i característiques dels equips instal·lats en ambdues plantacions.

Un aspecte que destaca la Guàrdia Civil és el nou sistema de reg de les plantes, totalment automatitzat; que extreia l'aigua d'un bidó cisterna on el grup abocava els compostos químics segons les instruccions i fórmules trobades. Amb aquest sistema aconseguien millorar la fase de creixement de la planta; calculant-se que podrien obtenir un rendiment d'una collita cada tres mesos aproximadament.

Posteriorment la Guàrdia Civil va procedir a la detenció de tres persones relacionades amb els fets.

Amb l'explotació de l'operació "Mala Herba", la Guàrdia Civil dóna per desarticulada una de les organitzacions criminals més grans edicades al tràfic de marihuana a gran escala amb destinació a Europa assentada a la província de Girona. Els agents no descarten més detencions.