La Diputació de Girona va aprovar ahir augmentar un 11% el fons de cooperació als ajuntaments, que aquest 2015 era d'11.720.000 milions i l'any que ve serà de 13. El ple va aprovar les bases reguladores de subvencions del Fons de cooperació econòmica i cultural, amb 14 vots a favor de l'equip de govern de CiU i un d'Independents de la Selva (IdS); mentre que ERC, PSC i CUP es van abstenir perquè hi han trobat a faltar debat polític.

CiU va explicar que s'ha modificat la fórmula per fer-la més representativa en funció dels habitants del territori. «És una solució parcial i caldrà crear una comissió de treball amb totes les forces perquè es busqui una fórmula consensuada», va dir el vicepresident tercer, Fermí Santamaria.

La resta de forces -excepte IdS- van valorar positivament l'augment del fons, però van criticar la falta de voluntat del govern de buscar un consens abans de portar-ho a votació. El president, Pere Vila, va anunciarque el fons continuarà creixent els pròxims anys.

Santamaria va detallar que els municipis d'entre 500 i 2.000 habitants cobraven una quota fixa similar a la dels que en tenen menys de 500, i que entenien que era un «greuge». La modificació suposarà que el tram de fins a 500 habitants cobrarà una quantitat fixe de 26.000 € (abans, 25.500), mentre que els municipis de 500 a 1.000 en rebran prop de 20.000.

CUP i PSC van parlar de «mancances» del sistema d'adjudicació i van citar el cas de Girona que, com a ciutat de 40.000 habitants, rebrà 200.000 €; la portaveu del PSC, Consol Cantenys, va dir que «no és just» que rebi això mentre que els 86 municipis de menys de 500 habitants sumen 45.000 € en total. Per la seva banda, el portaveu d'ERC, David Mascort, va demanar el compromís de l'equip de govern perquè convoqui la taula de treball al gener per tenir una nova fórmula que es consensuï el març següent.

Per IdS, Gisela Saladich va dir que «no hi ha mai diners suficients» i que seran molt «insistents» perquè els imports sempre siguin superiors.