La Federació d´associacions de pares i mares d´alumnes de Catalunya (Fapac) ha rebut amb recel la decisió del Departament d´Ensenyament de treure a licitació el servei de menjador escolar en un dels seus Serveis Territorials, ja que considera que obre la porta a estendre un sistema que afavorirà l´adjudicació a «les grans empreses» i discriminarà les AMPA que el vulguin gestionar.

Per això, l´organització impugnarà l´acord de la Conselleria tot confiant que el nou Govern de la Generalitat accedeixi a derogar-lo. Més endavant, el president de la Fapac, Àlex Castillo, va explicar que no descarten promoure mobilitzacions.

L´acord qüestionat per la federació implanta el model de licitació pública per a la contractació del servei de menjador a prop de 200 centres educatius del Maresme i el Vallès Oriental. D´aquesta manera, Àlex Castillo va advertir que es crea un precedent que pot generalitzar-se a les comarques de Girona i a la resta de Serveis Territorials.

Manca d´informació i consens

A més del contingut, la Fapac critica que el sistema s´hagi decidit sense el consens de la comunitat educativa dels centres que poden veure´s afectats, acusa Ensenyament d´incomplir el que els havia anunciat verbalment i veu «una sospita raonable pel que fa a les motivacions reals» d´un contracte que -remarquen- supera els 50 milions d´euros.

Ahir, Àlex Castillo va afirmar que els criteris econòmics són els que pesen en aquest nou sistema de licitació, mentre que es deixen de banda els pedagògics, els ecològics, els de proximitat i els «de control de les famílies sobre la qualitat i el funcionament del menjador». «Estaríem d´acord en plantejar canvis si es detectés una disfunció greu, però no és així», va afegir.

Per aquest motiu, la Fapac va informar que aprofitarà el període d´al·legacions per impugnar i denunciar l´acord «davant de totes les instàncies possibles fins que els nous responsables del Departament d´Ensenyament n´anunciïn la paralització i derogació definitiva». Les mobilitzacions són l´altra via contemplada per la Federació d´associacions de mares i pares d´alumnes.

Entre els arguments per rebutjar l´acord marc que a principis de mes es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya també hi ha una denúncia de «la desinformació i la maniobra poc clara» amb què s´ha fet públic, ja que no s´ha informat les AMPA de com els pot afectar.

En aquest sentit, la Fapac lamenta que ni les associacions de pares ni les direccions saben «si tots els centres educatius entraran al concurs ni quan entrarà en vigor».

Sense participació de famílies

Per últim, la Fapac afirma que l´acord marc aprovat per al Maresme-Vallès oriental «entra en col·lisió» amb una moció del Parlament de Catalunya sobre menjadors escolars, ja que no contempla la participació de les famílies en el proces per escollir una empresa ni per fer un seguiment de la qualitat del servei.