Critiquen la gestió dels fons dels projectes Life

Alerten que el 75% dels diners que la UE destina a conservar la natura van a espècies no amenaçades

18.12.2015 | 07:05

Un estudi dirigit pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) en col·laboració amb el CREAF i el CSIC critica la gestió dels fons que la Unió Europea destina a preservar la natura, els anomenats projectes Life, i alerta que deixen de banda bona part de les espècies que estan amenaçades. Els investigadors proposen una visió alternativa dels fons i no demanen que s'hi destini més inversió, sinó que es reparteixin d'una manera més adequada.
L'estudi, que es presenta en una carta publicada a la revista científica Nature, analitza els 1.448 projectes que s'han finançat amb el programa Life-Nature -el principal suport econòmic de les polítiques europees de preservació d'espècies i hàbitats- i els 3 bilions d'euros que s'hi han invertit des que es va crear l'any 92. L'anàlisi arriba en un moment clau per a les polítiques mediambientals europees, ja que se n'està avaluant l'eficàcia.
La carta, que va signada per l'investigador del CTFC Virgilio Hermoso, exposa que fins a un 75% dels diners invertits s'han destinat a projectes sobre espècies no amenaçades segons la Unió Internacional per la Conservació de la Natura. Els autors afirmen, a més, que molts d'aquests recursos s'han destinat a regions del centre i nord d'Europa considerades de baix risc pel que fa al grau d'amenaça de les espècies que hi habiten.
«Aquest desequilibri deixa veure una falta d'estratègia i flexibilitat a l'hora d'establir prioritats en la conservació de la biodiversitat», comenta Hermoso, i afegeix que, «de fet, les llistes fixades per la Unió Europea on figuren les espècies i els hàbitats prioritaris han estat des d'un inici estàtiques i intocables». Aquestes llistes compten amb un bon nombre d'espècies que mai han estat catalogades com a amenaçades per la IUCN, mentre n'exclouen moltes altres catalogades com a vulnerables o en perill d'extinció. Entre aquestes espècies, expliquen des del CTFC, hi ha per exemple el teix, una espècie no amenaçada segons les llistes prioritzades, a la qual s'estan destinant molts recursos a través del programa Life. L'Alta Garrotxa acull un d'aquests projectes, el Life+ Taxus, centrat en la preservació de les teixedes i que compta amb un pressupost d'1,2 milions d'euros, el 75% dels quals provenen de fons europeus.
Els resultats de l'estudi mostren que cal incidir en la planificació de la conservació i permetre que els fons disponibles vagin als projectes destinats a protegir les espècies que més ho necessiten.
Els autors proposen establir mecanismes que permetin revisar periòdicament aquestes llistes per adaptar-les a les noves necessitats de conservació que vagin sorgint, per no basar les decisions en dades obsoletes. A part, creuen que el finançament s'ha d'enfocar a ?nivell global, de manera que se ?sobrepassin els interessos governamentals o socioeconòmics.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

El conseller de Territori anuncia un pla per fer baixar «de manera considerable» el cabal a través...

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Dilluns s'inicia la campanya de vacunació, que enguany se centra en millorar la cobertura dels...

Alerta de pluges per aquest dissabte a Girona

Alerta de pluges per aquest dissabte a Girona

Es poden arribar a acumular 50 litres per metre quadrat

Audi roda un espot publicitari a Llagostera

Audi roda un espot publicitari a Llagostera

L'equip de la productora fa diversos dies que enregistra imatges pels carrers d'aquest municipi

Banyoles arranja un vial del Barri Vell i intervé a la plaça Estudis per evitar aiguats

Banyoles arranja un vial del Barri Vell i intervé a la plaça Estudis per evitar aiguats

La segona fase de la remodelació del carrer dels Valls anirà des del carrer Sant Antoni fins a la...

Enllaços recomanats: Premis cinema