El fins ara director de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi), Albert Barberà, deixarà al gener la direcció del centre de recerca de Girona per a liderar el Biocat, l'entitat que coordina i promou el sector de les ciències de la vida i de la salut a Catalunya.

El Patronat de Biocat, que està presidit pel conseller de Salut, Boi Ruiz, ha escollit el doctor Barberà en substitució de Montserrat Vendrell, directora de l'entitat des del 2007 fins al passat setembre, quan va assumir la direcció del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST).

Fons de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona van indicar ahir que la institució ja ha iniciat el procés de recerca d'un nou director i que Barberà facilitarà la transició al nou responsable.

Ciència i gestió

Albert Barberà (Barcelona, 1969) és llicenciat en Química i Farmàcia i doctor en bioquímica i biologia molecular per la Universitat de Barcelona (UB), formació científica que ha complementat amb un postgrau en Direcció Financera i un màster en Gestió i Lideratge de la Ciència. La seva trajectòria professional combina l'experiència en recerca amb la gestió del coneixement i innovació en l'entorn de la recerca biomèdica i la salut.

Després de la seva estada postdoctoral a Mount Sinai School of Medicine i a la Rockefeller University de Nova York, Barberà es va incorporar a l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps), primer com a investigador i posteriorment assumint la gestió de projectes nacionals i internacionals.

Des del 2008 ha ocupat diversos càrrecs relacionats amb la gestió de la ciència, primer com a gerent del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques (Ciberdem) de l'Instituto de Salud Carlos III, després com a Coordinador Científic de l'IDIBAPS i finalment com a director de l'Idibgi, càrrec que ocupava actualment.

«Per a mi és un privilegi i un gran repte professional assumir la direcció de Biocat, liderant projectes que contribueixin a enfortir tot l'ecosistema de salut de la Bioregió de Catalunya», destaca Albert Barberà.

Creat el 2006 sota l'impuls de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, Biocat és una fundació públicoprivada que dóna suport al clúster de les biociències de Catalunya, que integra empreses, entitats, grups de recerca, hospitals, universitats i administracions.