La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització dedicada a defraudar la Seguretat Social i la Hisenda pública i ha detingut una persona i n'ha imputat 33 més a les comarques de Girona.

Segons han informat avui fonts de la Guàrdia Civil, l'operació "Sagitari" es va iniciar al començament d'any arran de la informació facilitada per treballadors del Servei Públic Estatal d'Ocupació i de la Delegació Provincial del Ministeri de Treball i Seguretat Social amb seu a Girona.

Els agents van comprovar la veracitat dels fets denunciats pels funcionaris i la investigació, que s'ha desenvolupat durant tot l'any, ha permès descobrir que hi havia una presumpta trama empresarial, formada per 20 empreses, suposadament dedicades a la construcció i neteja d'immobles, regentades totes elles per un ciutadà marroquí.

El sospitós, per evitar ser identificat com el responsable d'algunes de les empreses, utilitzava testaferros que apareixien bé com a administradors o bé com a apoderats.

La Guàrdia Civil va constatar que algunes eren empreses fictícies, és a dir, no tenien seu social ni activitat comercial real.

Únicament servien per donar d'alta a ciutadans d'origen marroquí, amb la finalitat que poguessin justificar dies treballats per poder accedir a ajudes de l'Estat o per poder disposar d'un contracte de treball amb la finalitat de renovar la seva autorització de residència i de treball.

Per tot això, es va procedir el mes de novembre passat a la detenció del principal responsable de l'organització criminal, que actuava des de la seva seu a la localitat de Salt (Gironès), com a presumpte autor de delictes contra el dret dels treballadors, contra la Hisenda Pública i falsedat documental.

Els investigadors també van imputar 33 persones, totes de nacionalitat marroquina, que van intentar beneficiar-se dels delictes que cometia el detingut.

A una trentena se'ls acusa dels delictes de falsedat documental i a tres més, d'un delicte contra el dret dels treballadors i falsedat documental.

El frau ocasionat a la Seguretat Social i a la Hisenda Pública entre els anys 2009 i 2014 estaria dividit de la següent manera: 500.000 euros d'impagament de quotes a la Seguretat Social; 1.500.000 euros d'ajudes cobrades fraudulentament, i un milió d'euros de factures falses amb l'objectiu de defraudar l'IVA.

En total, els investigadors calculen que han cobrat les ajudes de manera fraudulenta un miler de persones.

El detingut i les diligències del cas han estat posades a disposició del Jutjat d'Instrucció número 3 de Girona, que és el que porta el cas.