L´Ajuntament d´Olot aprova que els regidors no puguin acceptar regals

El codi de bon govern compromet els càrrecs públics amb els principis de d'equitat, participació i transparència

28.12.2015 | 07:07
Tots els grups van donar suport a la proposta del codi de bon govern.
Tots els grups van donar suport a la proposta del codi de bon govern.

El darrer ple de l'Ajuntament d'Olot va tirar endavant l'aprovació inicial del codi de bon govern. Hi van votar a favor l'equip de govern CiU-PSC i els grups de l'oposició: ERC, CUP i Olot en Comú. El codi va ser presentat per Josep Berga (regidor de Cohesió Social i Atenció a les Persones per CiU). «És un tema que està relacionat amb la llei de transparència que ha d'entrar en vigor a partir de l'1 de gener i un codi de bon govern similar al que tots els ajuntaments han d'aprovar», va explicar Berga.
Segons ell, el document recull el compromís dels regidors amb principis d'equitat, tranparència, participacio i respecte als drets humans. El codi es divideix en cinc apartats. El primer és no beneficiar-se del poder, el segon és la qualitat democràtica, el tercer són les declaracions d'activitats i béns, el quart fa referència a les retribucions econòmiques i el cinquè és posar mesures de democràcia participativa.
Com a exemple del primer bloc (benefici del poder), Berga va dir: «És evident que si vas a repartir els premis del concurs de pessebres i et regalen una figura està clar que l'has d'acceptar». Va oposar: «El que no has d'acceptar és un regal de Nadal». Va subratllar: «El codi recull coses que el sentit comú, ja que et fa veure que per sort hi ha coses que en aquest Ajuntament ja fa anys que no es donen».
Sobre el segon bloc (qualitat democràtica), va exposar: «Es tracta de mantenir reunions periòdiques amb l'oposició, cosa que ja fem». En referència al tercer (declaracions d'activitats i béns) va apuntar: «Com a regidors no podem exercir cap tipus d'activitat que tingui incompatibilitat amb el nostre càrrec». Va prosseguir: «Quan comencem el mandat -fins i tot- tenim l'obligació de declarar quins són els nostres béns». Va subratllar: «Si es dóna una situació de canvi en el decurs dels 4 anys que estem en exercici del càrrec l'hem de comunicar en un termini màxim de dos mesos». Va resumir: «Hem de fer públic qualsevol canvi rellevant que tingui a veure amb el nostre patrimoni».
En referència al quart bloc (retribucions) va indicar: «Les retribucions han de respondre a criteris objectius del pressupost i de la situació financera municipal».Va afegir: «Hem d'actuar amb criteris d'objectivitat i transparència». Sobre el cinque apartat (mesures de democràcia participativa), va considerar: «Aquí tenim treball per avançar». Va indicar: «Cal trobar maneres a partir de les quals la ciutadania pugui donar la seva opinió». En tant que novetat va anunciar el Consell dels Infants. Es tracta d'un ple en el qual participaran totes les formacions polítiques i alumes de cinquè i sisè de primària. Abans, els alumnes hauran fet un treball previ de preparació.
Xavier Garcia (Olot en Comú) va indicar que els va faltar temps per estudiar el codi i que hi haurien volgut fer participacions. Sobre la participació i la transparència, va dir: «No podem tardar més a fer-les efectives, perquè bona part dels ciutadans les exigeixen».
Anna Descals (CUP) va indicar: «Pensem que la ciutat ha d'anar més enllà d'aquest document».
Josep Quintana (ERC) va dir: «Estem a favor del bon govern, de la transparència i del govern obert per un tema ètic». Va definir el codi aprovat com un document marc per treballar-hi durant 4 anys. És a dir, va considerar que les bones pràctiques han d'estar sempre obertes per poder-hi incorporar millores.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

Un estudi de la UPC analitza l'impacte de la pujada del nivell del mar a les zones portuàries

López de Lerma passa comptes

López de Lerma passa comptes

El polític gironí Josep López de Lerma acaba de publicar el llibre "Cuando pintábamos algo en...

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

Aquestes espècies són una de les més castigades a Girona, juntament amb el tritó del Montseny

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

La CUP protesta pel salari i en canvi el Patronat de l'Hospital indica que és just i comparable al...

El turisme nacional creix un 9% als hotels gironins al setembre

El turisme nacional creix un 9% als hotels gironins al setembre

El descens en el nombre de pernoctacions de clients estrangers provoca que la xifra global sigui...

Enllaços recomanats: Premis cinema