Les gambes, els escamarlans, el rap, el lluç i el peix de clova, pel que fa a la peixateria; i l'ànec, el pollastre, el gall dindi i les espatlles de xai o les llates de bou o vedella a la carnisseria són els productes més buscats per a la taula de Nadal. Tocant a la butxaca, els preus del 2015 s'assemblen als de l'any passat. I també de manera general, el preu del marisc s'ha apujat una mitjana de 10 euros respecte a fa una o dues setmanes.

A poques hores del sopar de la nit de Nadal, l'ambient del Mercat del Lleó de Girona estava marcat per la xerrameca entre venedors i compradors que feien cua davant dels mostradors, per les passejades dels clients que comparaven ?preus o per la decisió d'aquells que anaven a la seva parada de confiança. Molts es disposaven a cuinar, però també molts altres optaven per comprar plats ja preparats.

Les percepcions varien en funció del resultat de les vendes, però la majoria de paradistes consultats van afirmar que les compres d'ahir es van mantenir en nivells similars als del 2014. Alguns es van mostrar positius perquè noten certa remuntada econòmica que, sobretot en els últims dos anys, es deixa notar en la preparació dels àpats nadalencs, però d'altres van ser més prudents.

Gambes, de 36 a 98 euros

Un dels que ahir al migdia es reconeixia «molt content» era Xavier Arbusà, de Peixos Arbusà, que ensenyava un mostrador pràcticament buit de peix que s'havia anat venent al llarg del matí. A la seva parada, els escamarlans es venien a 58 € el quilo -10 més que fa un parell de setmanes-, les gambes de mida normal a 36 i les grosses a 98, per sota dels 130 a què va dir que les venia l'any passat. Ahir les va acabar però, segons va remarcar, «n'he portat tres quilos i prou»; de matinada, el peixater va anar a comprar a la llotja de Roses.

A la parada de les bessones Isabel i Maria la feina tampoc va faltar. Com a totes les peixateries, la venda del dia va ser per al peix de clova, seguit del lluç i el rap -a 38 € el gran, que abans de Nadal estava a 24, i a 23 les cues, 5 € més cares. Tal i com va explicar Maria Rodríguez, el preu les va fer desistir de vendre gambes grosses, així que n'oferien de petites -a 38 €- i de mitjanes -a 70. A Peixos Núria, la gamba petita es venia a 26 € i la grossa, entre 80 i 90, quan va explicar que abans de Nadal es podia comprar per 50. La mestressa destacava un fet habitual: que moltes persones han optat per avançar les compres de peix per congelar-lo i, així, esquivar l'encariment dels preus. De tota manera, la Núria assegurava que «fa 4 o 5 anys va baixar molt [la venda] i des de l'any passat va pujant, però molt a poc a poc». En una altra parada, Roc Vargas reivindicava el bacallà i la tradició de fer brandada: «a 14 € i s'aprofita tot».

En carnisseries com la de Toni Muñoz, les espatlles, les llates i la carn d'olla van ser el més venut. A la parada L'Aviram, Vanesa Arellano explicava que el pollastre ecològic -a 9,95€- cada cop té més sortida, amb el de pagès -a 9,95- i de l'ànec; en canvi, ella va notar una davallada del gall dindi. En la carn, l'oscil·lació de preus amb abans de Nadal ronda l'euro.

A la banda de la clientela, n'hi havia de previsores com la Maria Carme que ja ho tenien tot a punt i ahir enllestien detalls. La Mercè Barnadas sortia amb salmó, foie, bacallà i croquetes casolanes per al sopar de Nadal. Mentre d'altres com la Joana Hernández al matí comprava rap, vieires i ostres per sopar, i a la tarda anava a buscar el suquet de peix que tenia encarregat per al dinar d'avui.