Arribar a 20 graus a finals de desembre pot semblar una innocentada però no va ser així. Aquesta és la temperatura màxima que es va registrar ahir a Girona ciutat, a Castell d’Aro i a la Bisbal d’Empordà. A d’altres localitats com per exemple Anglès, Cabanes, Cassà, Espolla, Torroella de Fluvià i Vilobí també els termòmetres van escalar fins als 19 graus.

La diferència entre mínimes i màximes en alguns municipis de la província va ser gairebé de 10 graus. A tall d’exemple, a Cabanes si la màxima es va elevar fins als 19 graus, en canvi, la mínima va ser de 9. A Santa Coloma de Farners la inversió tèrmica va ser encara més alta, es va passar d’un màxima de 18 graus a una mínima de 6.

La situació de bonança de finals dany segons la previsió va de baixa ja que han desaparegut les ­boires i les temperatures baixaran els propers dies de forma transitòria.

El meteoròleg, Gerard Taulé, col·laborador del Diari de Girona, destacava ahir que la temperatura màxima va ser de 20 graus i la mínima de 10,8 graus a l’observatori local de Girona-Sèquia. La tempertaura mitjana d’aquest segle ha estat de 15,4 graus mentre que el promig del segle XX va ser de 7,8º al segle.

A Salt ahir, al centre urbà, segons el meteoròleg Gerard Taulé, la temperatura màxima va ser de 19,5 graus i la mínima va caure fins als 9,5 graus. A Girona ciutat a la zona de les Hortes de Santa Eugènia -estació que pertany al Servei Meteorològic de Catalunya- es va arribar a 19 graus de màxima i 11 graus de mínima. En aquesta zona hi sol haver 15 graus de mitjana, quan la històrica homogeneïtzada del segle XX és de 6,2 graus al desembre, això suposa més de 8,8 graus d'anomalia.

22,4ºC el desembre de 1989

S'ha de remarcar, però, que segons Taulé, el dia amb més anomalia tèrmica de tot el segle XX va ser el 15 de desembre de 1989, amb 22,4 graus de màxima a l'aeroport de Girona i 17 de mínima. Això suposa 15,4 graus d'anomalia en la temperatura mínima.

Aquell dia a les 7 del matí al carrer de Barcelona de Girona teníem 17º, segons assegura Gerard Taulé que li havia comentat l'observador de Girona-Sèquia, en Moisès Ramiro Sousa. En aquella ocasió bufava vent de ponent amb ratxes màximes de 65 km/h a l'aeroport.