L'organització Transparència Internacional Espanya va presentar ahir els resultats de l'Índex de Transparència de les Diputacions (INDIP) d'aquest any 2015. L'INDIP ha analitzat les 45 diputacions provincials de l'Estat (inclosos dos «cabildos» canaris, dos consells balears i tres diputacions forals). Els resultats situen la Diputació de Girona a la posició número 12 -del total de 45- en la valoració global de l'índex de transparència. La institució provincial ha aconseguit 92,5 punts sobre 100 (per tant, es pot traduir en una nota excel·lent de 9,2 sobre 10).

Ara bé, els resultats es divideixen en sis àrees de transparència. Només en una de les sis àrees la Diputació de Girona es troba amb una puntuació inferior a una nota de 9. Es tracta de la transparència en la informació economicofinancera, que ha obtingut 85,7 punts sobre 100. Així doncs, en transparència economicofinancera, la institució provincial de Girona ha caigut fins a la posició 28 (del total de 45).

En la resta d'àrees, la Diputació de Girona ha aconseguit en dos casos (relacions amb els ciutadans i transparència en les contractacions de serveis) la màxima puntuació; per tant, el primer lloc. En indicadors de la llei de transparència ha obtingut 96,4 punts i s'ha situat a la posició 11, en transparència en les matèries de serveis i suport als municipis ha tingut 91,7 punts (amb el lloc 14 d'un total de 45), mentre que en la informació sobre la institució provincial ha aconseguit 90 punts i s'ha situat a la posició 17.

La Diputació de Girona va valorar ahir els resultats en un comunicat en el qual va posar de manifest que, en l'àmbit de Catalunya, ha ocupat el segon lloc per darrere de Tarragona (100 punts) i per davant de Barcelona (86,3) i Lleida (75). La institució provincial també va voler destacar la seva evolució, ja que el 2012 va obtenir una puntuació de 31,3 i es va situar a la posició 34, el 2013 va tenir 66,3 punts i va quedar al lloc 26, mentre que el 2014 Transparència Internacional no va efectuar cap avaluació nova.

Segons la Diputació, els resultats del 2015 «evidencien els bons resultats del treball realitzat» per la institució «a l'hora d'oferir tota la informació de la corporació» a través de la seva pàgina web i del Portal de Transparència, que es va estrenar el passat juny. També va subratllar que aquest mateix desembre s'ha posat en marxa l'Oficina de Transparència amb l'objectiu de poder assessorar i donar un suport integral als ajuntaments de la demarcació de Girona en el desplegament de la llei catalana de transparència.