L'Audiència de Girona ha absolt l'expresident de Creu Roja de Banyoles, Joaquim Homs. Un jutjat, però, l'havia condemnat al maig a 12 mesos de presó per delictes de prostitució de menors i abusos sexuals. El cas va aixecar molta polèmica al Pla de l'Estany i ara, amb la sentència de la secció Quarta de l'Audiència, el jutge ha decidit estimar el recurs que va presentar la defensa d'Homs.

La nova resolució judicial assegura que hi ha contradiccions en les proves i dubta de la credibilitat dels tres joves que el van portar a judici. També assegura que no hi ha proves per afirmar que Homs s'aprofités del seu càrrec per exigir als menors favors sexuals a canvi d'ajudar-los. La sentència és ferma i per tant, no es pot recórrer.

Cal recordar que al seu moment, la Fiscalia va demanar-li una pena de 18 anys de presó perquè considerava que l'expresident de Creu Roja de Banyoles havia fet prostituir i havia abusat sexualment de tres menors a qui oferia ajuda per aconseguir feina o regularitzar la situació al país a través de l'entitat. Finalment, el Jutjat Penal número 3 de Girona va considerar provat que l'expresident va aprofitar-se de la manca de coixí social i de recursos econòmics de les tres víctimes, i va utilitzar el seu càrrec per actuar de forma libidinosa.

La defensa d'Homs, exercida per l'advocat Salvador Duran, va presentar recurs a la condemna d'Homs, que finalment ha estat estimat i ha acabat amb la seva absolució. En el relat de la resolució de la sala quarta de l'Audiència s'assegura que no ha quedat provat que els tres menors «fossin persones sense recursos, sense familiars directes, sense coixí social, sense futur ni perspectives». Un altre fet que tampoc es pot demostrar, segons la sentència, és que Homs s'hagués servit de la seva situació perquè els tres joves «aconseguissin feina i ingressos i regularitzessin la seva situació a Espanya així com de regals i obsequis»; ni que l'expresident de Creu Roja a canvi «els exigís mantenir diverses conductes de naturalesa sexual (com petons, dutxes, ensabonaments, massatges, dormir amb ell despullats, tocaments i fins i tot una masturbació, per tal de satisfer els desitjos libidinosos del senyor Homs».

La sentència desmunta tots els arguments del jutjat penal i assegura que els joves van denunciar els fets el 2013, quan havien passat dos anys abans. També assegura que alguns dels nois havien tingut feina i permisos de residència i, per tant, no depenien d'ell. La sentència no es pot recórrer.