El Cas Creu Roja de Banyoles ha estat centre d'atenció mediàtica durant molt de temps però, també, va trasbalsar la societat del Pla de l'Estany. Els integrants de l'Assemblea de Treballadors i Treballadores Socials (ASSACS) han estat un dels qui més han batallat el tema i ahir no es podien creure la resolució que havia pres la sala quarta de l'Audiència de Girona: l'absolució de l'expresident de l'entitat a Banyoles, Joaquim Homs.

Un dels seus membres, Marc Sànchez, va mostrar la seva indignació per la nova resolució judicial. Assegura que «no entenen la nova sentència» i que com han fet des que va sortir el cas a la llum «ens reafirmem en el que hem dit sempre i donem suport als educadors i als joves que van patir els abusos». Recorda que «el jutge de primera instància així ho va dir i ara no s'entén per què l'Audiència ho ha canviat».

Tot i la resolució, que no es pot recórrer per part de l'acusació, assegura que des de l'ASSACS tenen «la consciència tranquil·la i que ens sentim que hem guanyat el judici social i mediàtic». De fet, ASSACS ha estat molt bel·ligerant amb aquest cas i l'any 2014 va acusar l'Ajuntament de Banyoles, el Consell Comarcal i, de manera concreta, la gerència dels Serveis Socials d'encobrir els presumptes abusos sexuals comesos per l'expresident local de la Creu Roja. Per aquesta raó, el col·lectiu ?professional va demanar la dimissió dels seus màxims responsables: l'alcalde, el gerent dels Serveis Socials i el president comarcal.

En relació amb la denúncia d'abusos sexuals contra l'exresponsable de la Creu Roja a Banyoles -després de presidir l'entitat, en va assumir la tresoreria-, se'n van derivar dues causes judicials més. Una es va resoldre al febrer a favor de l'educadora social Sílvia Simoes, que va denunciar el Consell del Pla de l'Estany i l'empresa per a la qual treballava per acomiadament improcedent. Simoes ho va atribuir a una represàlia per haver denunciat els llavors presumptes abusos sexuals d'Homs.

El jutjat va sentenciar que l'empresa Sotrac l'havia de readmetre i indemnitzar.

Pel que fa a d'altres reaccions de la sentència, l'advocat Salvador Duran, que va representar Joaquim Homs, ahir es mostrava molt satisfet pels resultats del seu recurs. Va assegurar que «la Sentència de Segona Instància no ho diu expressament, però implícitament està indicant que la Sentència de primera instància era arbitrària».

A causa de la sentència condemnatòria inicial destaca que el seu «representant i la seva família ha patit des de la data de denúncia una campanya de desprestigi social, que ha transcendit constantment a la premsa» i afegeix que al seu parer «tot plegat va ser un muntatge». Per a Duran, el seu representat «ha estat sotmès a una pena de banc dels acusats per una causa penal artificiosament construïda». També destaca que Homs «va anar a judici estant ja condemnat socialment i mediàticament. Tant és així, que en més d'una ocasió va ser objecte d'agressions verbals i físiques. És possible reparar aquest mal causat?».

Finalment en un comunicat diu que la sentència de l'Audiència treu «a la llum la veritat, que no és altra que la innocència d'Homs» que espera que tingui ressó mediàtic.