El primer nadó català del 2016 es diu Erik Gael i va néixer quan passaven set minuts de les dotze de la nit a l'hospital de Figueres per part natural i amb un pes de 3,990 quilos. És el tercer fill d'una família originària de Bolívia que viu a Espolla. El conseller de Salut, Boi Ruiz, va remarcar la importància que Catalunya incrementi la natalitat per tenir un país amb gent jove. L'administració no dóna compensacions econòmiques però la Caixa els obrirà una llibreta amb dos mil euros per al petit.

L'Ana Villcazana i l'Alberto Villarpando són pares d'una nena i un nen de vuit i sis anys que ahir miraven tímidament les autoritats i les nombroses càmeres dels periodistes que omplien l'habitació per retratar el seu germà, que sense ni tan sols un dia de vida dormia plàcidament sobre la mare.

La família esperava el naixement del petit a partir del 2 de gener però el 31, cap a les vuit del vespre, la mare va ingressar amb fortes contraccions. Poques hores després de tenir un part natural, i l'equip li va comunicar que el petit que acabava de néixer era el primer nadó català de l'any. «Estem molt contents, és una benedicció per a tota la família», deia la mare. La parella fa entre deu i quinze anys que resideix aquí, i des de fa uns mesos viuen a Espolla. El pare assegurava que «estem molt orgullosos, que sigui el primer català de l'any» i recordava l'alegria de tot el personal. «Tot l'equip estava molt il·lusionat i jo, molt nerviós», manifestava. I tot just dotze hores després de néixer les primeres visites del nadó van ser de les d'autoritats i periodistes.

El conseller, acompanyat de l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, entre altre representants municipals, els van visitar a mig matí. Van obsequiar els dos fills i el nouvingut amb una motxilla amb productes de bany. Boi Ruiz feia broma animant-los a tenir un quart fill perquè, va dir, els productes com els iogurts «sempre els empaqueten per quatre». Per a la mare, tres ja són suficients. «És molt bonic tenir-los«, deia poc abans el pare, «però després s'han de criar».

El conseller va remarcar que «són nous catalans que vénen al nostre país, nous catalans que faran una Catalunya futura que és la que esperem tots, amb gent jove». Boi Ruiz recordava que com la majoria de països d'Europa, Catalunya està envellida i «ha de recuperar les taxes de natalitat que va tenir que ens permeten tenir una societat com la que tenim». Va dir que «les administracions públiques també tenim determinades obligacions que assumirem quan toqui de fomentar la mitjana del país».

Dos mil euros de La Caixa

En aquest moment econòmicament no es premia ni el naixement d'un nadó ni tampoc que sigui el primer de l'any. Sí que ho fan algunes entitats bancàries i empreses particulars oferint des de quanties econòmiques fins a obsequis. La Caixa ha lliurat una Llibreta Super3 amb 2.000 euros i gaudirà de les promocions periòdiques i regals. El conseller va remarcar que, a més, tenen un reconeixement social. L'alcaldessa de Figueres posava de manifest que és mot important per a la ciutat que hi neixi el primer empordanès del 2016.