Els Bombers de la Generalitat alerten del risc d'incendi forestal a tot el país atesa l'acumulació de més de 58 dies de sequera i d'una situació meteorològica molt estable. Tot i que és a l'estiu que la sequera eleva sovint el risc d'incendi forestal, cal tenir en compte que aquest risc també es pot produir en períodes de sequera durant l'hivern. En aquest sentit, la manca de precipitacions acompanyada d'unes temperatures més altes del que correspondria en aquesta època, i una previsió que marca que la sequera es pot allargar fins al març de 2016, alerten d'un hivern complicat pel que fa a risc d'incendi forestal.

La sequera s'arrossega especialment en zones del litoral de Barcelona, del Prepirineu, de la zona sud del Bages i del Pallars Sobirà i interior de l'Ebre. Cal destacar que Collserola ha patit l'any més sec del darrers 110 anys.

A partir d'ahir i allargant-se fins al dia 7, es preveu una entrada de vent de nord-oest als extrems i a la meitat sud del país que pot agreujar la situació de risc d'incendi, donat els nivells de sequera acumulats. Aquesta també pot afectar el Pirineu, ja que té manca de neu.

Davant d'aquesta situació, la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, del Departament d'Interior, demana que s'extremin les precaucions per tal d'evitar que es produeixin incendis forestals. A més, es vol remarcar que és molt important donar avís de qualsevol situació de perill al telèfon únic d'emergències 112.

En paral·lel a aquesta situació de sequera, el país va viure el cap de setmana una situació de fortes ventades especialment al Pirineu i Prepirineu, una situació que es pot allargar fins a la vígilia de Reis, segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat). De fet, Protecció Civil va mantenir ahir activat el pla prociat per ratxes de més de 90km/h que a la tarda es van ampliar a Osona, la Selva, el Maresme, el Vallès Oriental i la Costa Brava.

Mentre durin les ventades, Protecció Civil recomana molta prudència en la mobilitat i també en la pràctica d'activitats a l'aire lliure sobretot a les zones de muntanya. Cal portar l'equipament adequat i desistir de fer l'activitat si les condicions meteorològiques no ho permeten i pot haver-hi perill. A més, davant el fort vent, Protecció Civil aconsella que es tinguin en consideració les mesures de prevenció i autoprotecció necessàries en aquests casos, especialment pel que fa a fixar bé o retirar la decoració nadalenca que estigui a l'exterior i pugui ser desplaçada per l'aire; i evitar aturar-se sota bastides o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent.

Les onades a la Costa Brava van arribar ahir als 2 metres i mig segons les boies que l'Agència Estetal de Meteorologia (Aemet) té al cap de Begur.

Ahir també es va notar una lleugera baixada de temperatures que seguirà al llarg d'avui dilluns i probablement fins més endavant.