L'Ajuntament de Girona va decidir decretar la quarantena i tancar les instal·lacions de trànsit de la gossera municipal de Girona, situada al polígon Mas Xirgu, en detectar un brot de brom, una malaltia més coneguda amb el nom de "moquillo". El consistori va decidir tancar temporalment el centre la setmana passada quan dos animals que havien passat per les instal·lacions van morir a la protectora de Figueres.

En conèixer la mort dels dos gossos, els encarregats del centre van treure de les instal·lacions un tercer gos per evitar que també es contagiés amb aquesta afecció. El regidor de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Girona, Carles Ribas, va detallar que van portar-lo al veterinari i que encara estan a l'espera de les anàlisis.

El brom o "moquillo" és una malaltia vírica que afecta gossos i que se sol transmetre mitjançant el contacte o la inhalació d'orina, femtes o secrecions nasals o conjuntives d'animals infectats. Majoritàriament sol tenir més prevalença entre gossos joves i consta de tres fases: en primer lloc provoca alteracions en l'aparell digestiu, posteriorment a l'àmbit respiratori i, finalment, al sistema neurològic. No afecta les persones però, en el cas dels gossos, té una taxa de mortalitat molt elevada, sobretot si l'animal arriba a la tercera fase sense rebre tractament o atenció.

Darrerament a la ciutat de Girona s'han detectat diversos casos d'aquesta malaltia en animals que provenen de criadors de països de l'est d'Europa. També s'han visitat gossos amb aquesta mateixa malaltia en diverses clíniques veterinàries gironines com Vet Xarxa o Canis.

L'espai gironí, "centre de dia" per als animals, segons Ribas, és un lloc on es recullen tots els animals que es localitzen perduts o abandonats als carrers. Tot i això, no es tracta d'una gossera o protectora com a tal, ja que els animals només s'hi estan un màxim de dos dies i, posteriorment, es traslladen a la protectora de Figueres.

En principi, el regidor va detallar que estan en contacte amb la protectora de Figueres i que, de moment, sembla que la malaltia no està causant més problemes al centre de l'Alt Empordà. "Sembla que ho van saber frenar i que està controlat però amb les festes nadalenques no disposem de tota la informació", va explicar.

Encara no hi ha una data fixa de reobertura de la gossera municipal. "Primer cal desinfectar a fons tot l'espai i hem fixat un període de quarantena per evitar nous casos", va destacar el regidor. Per això, durant aquest temps, els animals que es trobin a la via pública es portaran a un altre centre de recollida. "El mateix on hi ha els gossos dels Mossos d'Esquadra que és un espai adequat per rebre animals", va comentar Ribas.

A principis del passat mes de desembre, un grup de propietaris de gossos que habitualment passegen els seus animals per la zona del parc del Migdia de Girona van denunciar al Diari de Girona que una infecció vírica coneguda com a parvovirus havia provocat la mort d'una gossa i el contagi a dos animals més en aquest espai.

Es tracta d'un virus semblant al detectat a la gossera municipal de Girona, però el parvovirus, trobat al parc del Migdia, és una malaltia vírica gastrointestinal que es contagia per via oral i es manifesta amb vòmits, amb un estat d'apatia de l'animal i amb diarrees hemorràgiques.

És a dir, el virus no comporta problemes respiratoris, nerviosos i exantematosis com s'associa al brom caní.

En el cas del parc del Migdia també es van prendre mesures i el consistori gironí va fer una neteja extraordinària del pipican i es va desinfectar el bevedor.