En un sol mes Sant Joan de les Abadesses ha estat escenari de diferents robatoris i bretolades que han activat l´atenció dels cossos policials. La sala de l´antic Escorxador, on se celebren diferents festes en el decurs de l´any, ha patit dos robatoris en poques setmanes de diferència. La primera va ser el 21 de novembre, quan el Jovent Actiu Santjoaní estava preparant la Festa Solidària dels Bigotis, per obtenir fons per La Marató de TV3. Els lladres van entrar a la zona on es guarden els licors i se´n van endur totes les caixes que van trobar-hi. N´hi havia de rom, de whisky i de vodka. Els responsables del JAS calculen que el robatori va tenir un efecte negatiu de més de 450 euros. A causa d´aquesta malifeta, tot i la bona resposta que va tenir la festa, només es van poder donar 150 euros a La Marató.

La tarda del 23 de desembre es va repetir un fet similar. La Barra Jove, grup de suport al CE Abadessenc, va organitzar el ball de la nit de Nadal. El repartidor de begudes va deixar-hi les caixes al migdia, i quan a les cinc de la tarda es va tornar a entrar a l´Escorxador, els pispes ja se n´havien endut una caixa de ginebra Seagrams, dues de whisky Balentines i una de Red Bull. En aquest cas encara es van deixar altres caixes, perquè no van poder carregar-les totes.

Finalment durant aquestes festes de Nadal hi ha hagut una altra bretolada al municipi. Va ser a la masia de Sant Antoni de Pàdua, molt concorreguda pels santjoanins, en una muntanya de 1.040 metres d´alçada i fàcil accés. Un desconegut va trencar un dels vidres de la casa, actualment en procés de rehabilitació per tal d´acollir de nou el restaurant que va tancar-se el 1997.

Després de constatar-se que s´havia trencat un dels dobles vidres que hi ha a la casa, el desconegut va tornar-hi per trencar el segon vidre. Quan ho feia va estar a punt de ser sorprès pel mateix alcalde del municipi, Ramon Roqué, però va escapar-se per un dels marges de la muntanya. L´ermita que hi ha a Sant Antoni és ­declarada bé cultural d´interès nacional.

El mateix alcalde de Sant Joan explica que els cossos policials treballen sobre la hipòtesi que aquests diversos fets puguin tenir els mateixos protagonistes. Es creu que pot ser gent jove del mateix municipi, que tenia informació sobre les festes que se celebraven a l´Escorxador.

Persones de diverses entitats o col·lectius tenen accés a aquest espai i, segons Roqué, «no es va ni forçar la porta».

Pel que fa al trencament de vidres a Sant Antoni encara no s´ha valorat el cost que pot tenir, però es considera una bretolada sense cap sentit, perquè actualment a l´interior només hi ha les parets nues.