E l 14 de juny d l'any 2012, mossèn Joan Soler, que fa de missioner a la diòcesi de Dapaong (Togo), va ser la primera persona que va rebre la distinció d'ambaixador d'Olot. Des de llavors ja són 17 les persones que tenen el càrrec honorífic: Joan Soler, Martí Bassols, Carles Bosch, Èdgar Illas, Elisabet Canalias, Alba Oliveras, Irene Solé, Carme Mateu, Francesc Artigas, Marc Güell, Anna Vila, Remei Capdevila, Eduard Arbós, Aniol Salvador, Amèlia López, Pau Figueras i Lluís Albella.

Els deures dels ambaixadors d'Olot són dos. El primer és donar compte de la visió que es té d'Olot a la distància i el segon difondre el bon nom de la ciutat.

Normalment les opinions dels ambaixadors arriben a Olot per via telemàtica a través d'un fòrum que està obert de manera permanent. Això no obstant, l'Ajuntament va aprofitar les darreres vacances de Nadal per fer una trobada presencial. La reunió va servir per fer un consell d'ambaixadors, en el qual els presents van aprofundir en noves vies de col·laboració i en aportacions en el dia a dia de la ciutat.

Per la seva banda, els membres de l'Ajuntament presents al ?Consell van prendre nota dels mèrits dels fills d'Olot repartits pel món. «A Dapaong els porcs transiten en llibertat pels carrers», va ?exemplificar el misioner Joan Soler quan va haver d'explicar la diferència de la vida entre a Olot i Dapaong, on la major de part de la gent és molt jove i està molt contenta de viure. Soler a Dapaong ensenya a milers de nois i noies que sense ell ?haurien d'afrontar la vida des del més absolut analfabetisme. Quan la ciutat es va adonar de ?l'existència de Joan Soler li van fer un reconeixement. A més d'ambaixador, Soler va ser el garrotxí de l'any 2013.

Després del primer ambaixador els escollits van ser Martí Bassols (advocat a Madrid). Carles Bosch (dentista a Suïssa), Edgar Illas (professor a Indiana), Eduard Arbós (músic a l'Argentina) i Pau Figueres (doctor en física a Cambridge).

Bassols ja havia estat pregoner a les Festes del Tura del 1992. És membre de l'Orfeó Popular Olotí. Bosch havia estat fundador i membre de l'Associació d'Estudiants de Ciències de la Salut de la ?Garrotxa. Èdgar Illas, conegut per haver col·laborat amb la premsa local, dirigeix el programa de l'Institut d'Estudis Catalans a Bloodmington. Eduard Arbós és especialista en el bandoneó.

Pau Figueras és doctor per ?haver fet la tesi Aspectes clàssics i ?quàntics de forats negres en ?diverses ?dimensions. Ara treballa en un ?postdoctorat sobre forats negres.?

Anna Vila i Elisabet Canalies van ser les primeres ambaixadores. Vila és conservadora científica a Dinamarca i Remei Capdevila ?exerceix de filòsofa a Nova York.

El nomenament d'ambaixadora que va rebre la matemàtica Elisabet Canalias va ser una grata sorpresa pels olotins. Era el 2014 i Canalias treballava en el projecte científic més important del món. Es tractava de les operacions d'aterratge de la sonda Philae sobre el cometa 67P/Txuriúmov-Herassimenko. Pels seus mèrits, Canalies va ser nomenada garrotxina de l'any 2014.

Amb Canalies, l'esportista Josep Lluís Albella també va rebre el títol. Porta sis anys desenvolupant les tasques de director tècnic de l'Askartza-Claret de Leioa, a Biscaia (waterpolo).

Amèlia López (Amsterdam-Holanda) i Aniol Salvador (Suècia). Amèlia López és enginyera informàtica i viu a Amsterdam. Aniol Salvador viu a Suècia i és enginyer industrial. Francesc Artigas és assessor d'empreses a Xilé..

Les dues darreres són Alba Oliveras i Irene Solé. Alba Oliveras (executiva) resideix a Dubai i Irene Solé (humanista) des de fa més d'un any viu a Liverpool, a la Gran Bretanya.