El temps que va des de la proclamació de la II República Espanyola (14 d'abril del 1931) fins a la transició de la dictadura a la monarquia parlamentària (20 de novembre del 1975) serà el fil conductor de les exposicions que es faran a Olot del febrer a l'agost del 2016.

Les exposicions tractaran el període des de perspectives variades. Les mostres són Art a Olot durant la II República (del 6 de febrer al 22 de maig-Sala Oberta del Museu), Menús de guerra, Cuina d'avantguarda i supervivència (del 7 de maig al 12 de juny), Emili Pujol fotògraf (de l'11 de juny al 15 d'agost) i Agustí Centelles. Retrats de Guerra (del 18 de juny al 21 d'agost).

La primera tractarà la influència des processos polítics, socials i culturals dels anys de la República en una ciutat, on el fenomen artísitic bullia. La mostra s'estructura a partir de les pràctiques artístiques (Iu Pascual, Josep Pujol i Xavier Nogués) i de l'altra les infraestructures artístiques (Escola Superior de Paisatge, Sala Vayreda i Escola Menor de Belles Arts).

El potencial gastronòmic de Catalunya no és de fa poc. Abans de la Guerra, hi havia gastrònoms de la talla d'Ignasi Domènec i experts en cuina vegetariana com Nicolás Capo i Ramona Perera. També hi havia iniciatives en el sector de l'hostaleria com els restaurants del Bar del Colom, Bar La Lune o el Saló Rosa. Aquest patrimoni es recordat a l'exposició, com també ho són les iniciatives per combatre l'escassetat de productes del temps de la guerra.

Les imatges en blanc i negre de les fotografies d'aquell temps seran la temàtica de la resta de mostres. La primera de l'11 de juny al 15 d'agost tractarà la feina del fotògraf Emili Pujol Planagumà (Riudaura, 1908-Olot,1972). Va ser un dels retratistes i reporters més actius de la postguerra olotina i la seva obra constitueix una autèntica crònica gràfica de la Garrotxa de la ?postguerra. El fons de Pujol, fa poc va ingressar a l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa.

Els retrats dels protagonistes de la Guerra Civil vestiran la Sala Oberta 2 del Museu de la Gar?rotxa. Serà la mostra dedicada a Agustí Centelles (1909-1985), considerat un pioner del fotoperiodisme a Europa.