Els veïns de Corts, l'Ajuntament de Cornellà del Terri i el de Camós, ja fa més d'un any que treballen per reobrir el camí que connecta Camós amb Corts i que s'havia utilitzat tota la vida per accedir als rentadors que es troben al llarg del riu Matamors.

El pas del temps, però, ha malmès aquest camí amb esllavissades i creixement de vegetació que han dificultat el pas dels caminadors. Aquestes últimes setmanes veïns de Corts han accentuat els treballs amb la neteja del camí que voreja el riu Matamors.

Aquest camí és un tram prou interessant, ja que tot seguint el riu Matamors, es passa per gorgues, saltants, rentadors i també alguns indrets curiosos, que molta gent de la comarca no coneix.

Tots aquests indrets formen part del patrimoni del municipi, un motiu que mou els seus veïns a fer aquesta tasca de recuperació de camins. L'itinerari que s'està recuperant és el que va del Salt Dalmau de Camós a la Gorga Blava de Corts, un recorregut de 1.800 metres de camí tot seguint el riu Matamors.

L'itinerari comença al Salt Dalmau de Camós, on és molt interessant la vista des de sobre el saltant. Baixant cap a baix hi ha una placeta al costat de la font del Sant Dalmau. El camí comença des de la mateixa placeta, on ben aviat s'arriba al primer rentador, el rentador del Salt Dalmau.

Un xic més avall hi ha un petit saltant i una gorga. Tot continuant pel camí s'arriba a un arbre monumental que hi ha just al costat del pas. Seguint el camí tota vora del riu s'arriba al límit municipal entre Camós i Cornellà.

Just a sota es troba el segon rentador, el de can Carxofa i cal Quec, també conegut com can Jou. Aquest rentador torna a tenir un baixant que comunica amb l'altre costat del Matamors i el carril bici comarcal.

Al cap de poc s'arriba davant la cova de la Peca, que fins a principis del segle passat havia estat habitada. Aquí hi ha una cruïlla de camins: el de l'esquerre porta a cal Lleter Petit, però, si segueixes recte, en direcció a l'est, al cap de poc s'arriba a la Palanca. Una mica més avall es troba la Gorga Blava. Abans d'arribar-hi, hi ha un tercer rentador, el de can Reparada i can Calistros.

Aquest nou camí s'afegeix a la ruta d'itineraris saludables del municipi de Cornellà del Terri. Des de l'Ajuntament s'encarregaran de senyalitzar els punts més detectats del recorregut.

El mes de desembre es va obrir el camí del Pla que connecta Borgonyà amb Cornellà del Terri. Un pas paral·lel al carrer Mare de Deu de Montserrat i que feia anys que no s'hi podia passar perquè el camí estava tallat per un particular.

Finalment, l'Ajuntament i els veïns de Borgonyà van poder desencallar la situació i el tram s'ha reobert. Els veïns de Borgonyà van aprofitar aquest fet per organitzar el passat 31 de desembre la Marxa de Sant Silvestre. El recorregut, de cinc quilòmetres, va portat els participants a estrenar oficialment el camí del Pla.

Segons l'alcalde de Cornellà del Terri, Salvador Coll, la voluntat del consistori és continuar obrint camins públics que han estat tancats per crear una xarxa de vies verdes al municipi.