La Càtedra de Cultura Jurídica de la Universitat de Girona i la Conferència de Ministres de Justícia dels Països Iberoamericans (COMJIB) es van posar com a fita aconseguir que Girona sigui el Davos del Dret. D'aquí que ambdues institucions tinguin previst signar dilluns el conveni de col·laboració que els permetrà organitzar a la ciutat el II Congrés de Seguretat Jurídica i Democràcia a Iberoamèrica que, en aquesta ocasió, se centrarà en «Seguretat Jurídica, Pobresa i Corrupció» i està previst que se celebri del 26 al 28 de setembre.

Igual que al I Congrés biennal -5 i 6 de juny de 2013-, la voluntat dels organitzadors és reunir a Girona als més grans especialistes acadèmics en la matèria, al costat d'altes autoritats polítiques i jurídiques de tota Iberoamèrica, advocats, jutges, fiscals, representants d'oenagés i d'empreses i tots els actors jurídics de la regio Iberoamericana. La primera edició va quedar inaugurada per l'ara rei d'Espanya, Felip VI, el president de la Generalitat, Artur Mas, l'aleshores ministre de Justícia, Alberto Ruíz Gallardón, i els presidents del Tribunal Suprem i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Abans de la celebració d'aquest nou congrés, el dia 9 de febrer, es presentarà a la Casa América, de Madrid, el llibre Seguridad Jurídica y Democracia en Iberoamérica (Marcial Pons, 2015), que recull els resultats dels treballs realitzats al primer congrés i, molt especialment, la primera proposta d'indicadors de seguretat jurídica per a Iberoamèrica.

Precisament, la temàtica escollida per a aquest segon Congrés reuneix una sèrie de qüestions de gran importància per a la realitat iberoamericana. A Amèrica Llatina la pobresa i la indigència s'han reduït en els últims anys però encara queden milions de persones vivint per sota de la línia de pobresa; a la península Ibèrica, per la seva banda, noves manifestacions de pobresa han aparegut després de la crisi econòmica i les noves onades d'immigració. I els problemes de corrupció són també cada vegada més preocupants a banda i banda de l'Atlàntic. A això s'ha d'afegir que la relació entre corrupció i pobresa ha estat establerta en estudis de diverses disciplines i s'ha arribat a la conclusió que els països més corruptes són al seu torn els més pobres, a banda de les proves que relacionen la corrupció amb les causes que generen pobresa de diverses formes, tals com la creació d'ineficiències en serveis públics bàsics com l'educació, la salut o el transport.

Pel que fa a la seguretat jurídica, és un concepte que va més enllà de l'estat de dret i exigeix no només que les autoritats subjectin la seva actuació a les normes jurídiques, sinó que els legisladors i altres participants del procés legislatiu facin els seus millors esforços perquè les normes siguin eficaces i efectives. Així les coses, una millora en els nivells de seguretat jurídica necessàriament impactarà positivament en el descens de la corrupció i dels nivells de pobresa i indigència.

El Comjib

La Comjib és una organització internacional formada per 21 països i persegueix, com a objectiu general, la millora de la Justícia a la regió iberoamericana, promovent la creació de polítiques públiques aplicables pels Estats membres i la conformació d'aliances regionals. En són membres Espanya, Argentina, Bolívia, Brasil, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Cuba, Equador, El Salvador, Guatemala, Hondures, Mèxic, Nicaragua, Panamà, Paraguai, Perú, Portugal, República Dominicana, Uruguai i Veneçuela.