Aquest és l'inici d'any més càlid a Girona des de 1884, amb 11,6 graus de temperatura mitjana, superant el gener més càlid que es recorda, el de 1955 amb 11,3 graus de mitjana, com recull el meteoròleg Gerard Taulé. Les altes temperatures, més pròpies d'un mes de maig, que es van registrar ahir i que s'estan arrossegant els darrers dies es poden explicar per l'absència de corrents d'aire gèlid de Sibèria, de la zona continental i la polar, sumat al fet que l'aire que ha entrat per Ponent és més alt de l'habitual i ha fet que els termòmetres, sensibles com són als canvis de temperatura, superessin ahir el llindar dels 22 graus centígrads en multitud de poblacios gironines -vegin requadre-.

El meteoròleg Enric Estragués explica que aquesta absència de corrents d'aire gèlid no és anormal però sí que ho és que les temperatures puguin d'aquesta manera tan acusada en un mes de ple hivern. Entén que això és una evidència més de la modificació que està experimentant el clima a la Terra i ho sustenta recordant que els rècords d'anys més càlids s'estan concentrant tots en ple segle XXI. Per exemple, els quatre rècords de temperatura màxima absoluta en un mes de gener a Banyoles en els últims 75 anys tenen la següent relació: 24,2º el 29 de gener de 1944; 25,4º el 27 de gener de 2003; 23,3º el 19 de gener de 2007; i 23º assolits ahir a les dues del migdia.

La calor d'ahir representa per Estragués un «fenomen puntual» produït per la confluència dels factors meteorològics esmentats abans.

No obstant, preveu que al llarg d'aquest 2016 el fred no acabi d'arribar de la forma habitual, encara que això no suposa, per exemple, renunciar a la neu ja que encara hi ha marge perquè es produeixi una nevada tardana com la de 8 de març de 2010, que va deixar gruixos de fins a 16 centímetres a Banyoles i Girona. De fet, perquè això es produís només es necessitaria que entrés una bossa d'aire fred siberià que entrés en contacte al mateix temps amb un vent de llevant humit.

«Puntualment farà fred i algun dia nevarà però els tres mesos d'hivern que ens queden seran més càlids del normal», apunta el meteoròleg. Sense que d'aquí es pugui extreure, de moment, un motiu d'alarma.

Per la seva banda, Taulé indica que els ametllers ja han florit i es pregunta si aquest serà l'any sense hivern, encara que «és molt aviat d'aventurar-ho, ja que el gener de 1956 va ser molt suau i després el febrer va ser el més fred del segle XX». «Ara estem en ple escalfament climàtic antropogènic, cosa que sumada al fenomen d'El Niño porta aquestes disbauxes tèrmiques», apunta.