El Departament de Salut ha concedit entre gener i novembre de 2015 89 ajuts d'estada i manutenció a nens, majors d'edat discapacitats i grans dependents que havien de rebre tractaments en hospitals de fora de les comarques gironines. En total, s'hi han destinat 45.382 euros, si bé el departament remarca que són dades provisionals que encara poden evolucionar.

Durant el 2014, es van tramitar 124 d'aquests expedients a les comarques gironines i el Servei Català de la Salut hi va aportar 68.380 euros, un 26,85% més que l'any anterior, quan l'import era de 53.902 euros i es van resoldre 107 sol·licituds d'ajuts.

Aquestes ajudes s'adrecen a persones menors d'edat o majors que tinguin una incapacitat legal, una discapacitat reconeguda superior al 66% o una valoració de gran dependent que fan un tractament ambulatori de càncer, grans cremades, trasplantaments de patologia terciària o malalties neurodegeneratives en un centre sanitari de fora de la regió sanitària de Girona. En queda fora, però, l'atenció sociosanitària i de salut mental.

Des dels Serveis Territorials de Salut a Girona expliquen que el perfil majoritari és el de nens que han de rebre tractament en alguns dels grans hospitals de Barcelona com la Vall d'Hebron o Sant Joan de Déu.

Els beneficiaris d'aquestes ajudes poden ser els pacients menors d'edat i adults dependents, però també els seus acompanyants, i l'objectiu és superar els desequilibris territorials i socials per garantir l'equitat dels ciutadans, compensant-los quan per rebre l'atenció sanitària que els han prescrit han de dormir i menjar fora del seu domicili, ja sigui fora de la seva regió sanitària o de Catalunya. La durada del tractament ha de ser com a mínim de dos dies i ha de comportar la pernoctació fora.

El màxim que pot percebre una persona són 39 euros al dia, 25 per l'estada i 14 per la manutenció. El beneficiari avança els diners i, un cop feta la sol·licitud de l'ajut, ha de presentar una factura que justifiqui la despesa.

La Casa dels Xuklis

Una altra opció per a les famílies de nens que han de fer un tractament mèdic lluny del seu domicili és la Casa dels Xuklis, la casa d'acollida de l'Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (Afanoc).

Ofereix allotjament amb 25 apartaments individuals a famílies que tenen una criatura amb càncer o una altra malaltia de llarga durada que s'han de desplaçar per ser atesos als hospitals de Barcelona. A més, també proporciona atenció psicosocial i integral a les persones que acull i programa activitats ludico-educatives i terapèutiques tant als menors com als seus familiars.

Des de l'any 2012, ha atès 131 famílies, 119 de les quals rebien assistència a l'hospital de la Vall d'Hebron i una dotzena a l'hospital Sant Joan de Déu. El 15% de les famílies provenien de les comarques gironines.