El desè cens d'aus aquàtiques hivernants de la Garrotxa tindrà lloc dissabte (dia 16 de gener). Es tracta d'una activitat de natura i ciència que permet conèixer el nombre d'ànecs, bernats pescaires, gavians, merles d'aigua o fredelugues que visiten la comarca durant els mesos d'hivern. Si bé els ecosistemes aquàtics o humits són escassos a la Garrotxa -segons fonts de l'Associació de Naturalistes de la Garrotxa (ANEGx) tenen un paper cabdal per a la biodiversitat, en ser petits paradisos per les aus que han de viatjar milers de quilòmetres, així com tota la resta de fauna i flora característica d'aquests ambients.

La feina que l'ANEGx obre a la societat el proper dissabte dia 16, s'emmarca en un projecte recolzat pel Consorci de Medi Ambient i Salut Pública (SIGMA) sobre el coneixement de les aus aquàtiques i els seus ecosistemes a la comarca de la Garrotxa.

El coneixement permet prendre decisions de gestió, com són per exemple la restauració de zones humides degradades o desaparegudes, o permet conèixer patrons interanuals relacionats amb fenòmens ambientals més globals, com és el canvi climàtic.

El cens d'aus aquàtiques partirà a les 8 del matí de la seu de l'Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa (ANEGx), Mas Les Mates. Des d'allà es repartiran els grups d'observadors. Es repartiram per diferents localitats de cens i estaran guiats per un coneixedor de la zona i de les espècies d'aus.

Al migdia, tindrà lloc una arrossada a seu de l'ANEGx. L'activitat del cens seguirà a les 4 de la tarda amb el comptatge de corbs marins, una espècie de prop d'un metre d'alçada que dorm en agregacions d'individus. La jornada és gratuïta i oberta a tothom, però cal inscripció prèvia.

Canvi climàtic

El cens d'aus aquàtiques de la Garrotxa es desenvoluparà en el context d'un canvi climàtic que -segons els especialistes- afecta les migracions. Les altes temperatures han provocat que algunes espècies d'ànec no hagin arribat a Catalunya aquest hivern.

Fora de l'àmbit de les aus aquàtiques el pit roig (un ocell petit de color carabassa) no s'ha deixat veure per les ciutats i pobles. Tampoc hi ha tants pinsans com els altres hiverns, quan era l'au mes abundant a Catalunya.

El canvi climàtic altera la vegetació i els insectes. Les transformacions fan que les aus s'aturin, on troben els habitats en les condicions que necessiten. Així passen l'hivern en llocs que fa més fred.