Ara que és president de a Generalitat, a Carles Puigdemont no li faltaran peticions des de les comarques gironines. Des de temes concrets, com la construcció d'una estació del TAV a l'aeroport i la millora de l'hospital Josep Trueta, fins a altres de més generals, com la creació d'ocupació o les millores pressupostàries en matèria de sanitat, educació i serveis socials. El món cultural confia que el president, igual que va fer durant la seva etapa com a alcalde, impulsarà la cultura com a eix vertebral del país, mentre que les petites i mitjanes empreses esperen que se les tindrà en compte en el desenvolupament econòmic de Catalunya. La Cambra de Comerç, per la seva banda, reitera el seu suport «a la Generalitat i el Parlament»?en els propers passos a seguir.

Per potenciar l'aeroport, és important que es construeixi l'estació del TAV. I si a més a la llarga n'aconseguim la gestió, ens anirà molt bé»

Per a la Cambra de Comerç, la prioritat ha de ser la creació de llocs de treball i donar facilitats als emprenedors per impulsar noves empreses. «Ara que hem començat a reactivar l'economia, cal continuar», assenyala el president, Domènec Espadalé. Pel que fa a les infraestructures, demana que es millorin les carreteres N-141 i la C-63, que formen la «carretera de la vergonya», que es millori l'accés a la Costa Brava sud i que faci la variant d'Olot. A nivell ferroviari, creu que s'ha de potenciar la plataforma intermodal del Far-Vilamalla i treure un rendiment positiu de l'ample de via europeu del TAV. A més, demana que es construeixi l'estació del TAV a l'aeroport per ajudar a desenvolupar-lo. Finalment, Espadaler va recordar que la Cambra està «al costat de la Generalitat i el Parlament», tal com han demostrat amb diversos manifestos a favor del procés sobiranista.

«Girona necessita un gran centre sanitari de referència, però com que encara pot trigar molt temps a ser una realiat, ca fer les reformes urgents del Trueta»

Josep Vilaplana espera que aquest any marqui l'inici de la recuperació de la inversió sanitària per situar-la al nivell dels anys 2009 o 2010. «Cal que el metge recuperi el poder adquisitiu que va perdre», assenyala. Pel que fa a l'hospital Josep Trueta, el president del Col·legi de Metges creu que Girona necessita un gran centre sanitari de referència, però com que encara pot trigar molt de temps a ser una realitat, cal fer urgentment les reformes que li calen ara. Finalment, Vilaplana es posa a disposició del president i diu que podrà comptar amb ells «per la defensa i la sostenibilitat del sistema sanitari».

Demanem polítiques que ens facin continuar amb un ritme exportador creixent i ens permetin fer-nos més competitius»

Per al president de Pimec, el més important és que s'hagi arribat a un acord per sortir d'un «impàs» i una situació provisional «molt greu», i agraeix a Junts pel Sí i la CUP l'esforç «d'haver negociat i posar l'interès de país per davant de l'interès dels partits». A partir d'aquí, demana al nou govern mesures per millorar la competitivitat de les empreses i fer créixer el seu ritme exportador: des de mesures d'harmonització fiscal fins a una millor formació professional, entre altres. Cornellà està satisfet perquè, durant el discurs d'investidura, Puigdemont va destacar el paper de les petites i mitjanes empreses a l'hora de construir el país: «Ens en sentim actors», assenyala.

«Esperem que la cultura deixi de ser una conselleria de segona com ha passat en algunes ocasions i que es converteixi en un dels eixos vertebrals del país»

El director del festival de teatre Temporada Alta, Salvador Sunyer, confia que Puigdemont posarà la cultura a l'eix central de la Catalunya del futur. Durant la seva etapa com a alcalde, Puigdemont va apostar sempre per la cultura com a eina per crear llocs de treball i potenciar el desenvolupament econòmic, de manera que espera que Cultura deixarà de ser una conselleria «de segona» i es converteixi en un dels eixos vertebrals del país. A nivell més general, només un missatge: «Que faci el que més convé a aquest país».

«Esperem una llei d'educació amb tots els elements imprescindibles, com estabilitat normativa, derogació de totes les retallades que hi ha hagut des de 2010 i que sigui veritablement democràtica»

La comunitat educativa també demana ser escoltada. El portaveu del sindicat Ustec demana que es tingui en compte l'esforç fet per docents, famílies i alumnes que ha quedat recollit en la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que s'ha de debatre properament al Parlament. «Esperem que Puigdemont accepti les noves regles del joc, que es posi la partida a zero i que es faci una llei d'educació amb tots els elements imprescindibles», demana. Al seu parer,això inclou una estabilitat normativa, la derogació de totes les retallades que hi ha hagut des de 2010 i una escola veritablement democràtica «i no la deriva neoliberal dels darrers temps, on les direccions tenen més pes i els docents tenen menys marge». Per sobre de tot, però, li demana que tingui «una actitud respectuosa i de diàleg». Pel que fa a la independència, demana que «en el moment de fer el trencament amb Espanya, és evident que els docents hi tenen alguna cosa a dir, ja que?hem de negociar amb quines condicions es modifica l'arquitectura institucional del sistema educatiu». En aquest sentit, creu que calen el màxim nombre de garanties jurídiques «perquè ningú perdi ni un sol dels drets adquirits».

«Demanem al president que reforci les polítiques socials, perquè sembla que la crisi ja ha passat però molta gent ho segueix passant molt malament»

L'entitat gironina Mifas demana a Puigdemont que, sobretot, reforci les polítiques socials. «Estem en un moment, aquest 2016, que sembla que la crisi ja ha passat, però nosaltres copsem el dia a dia dels nostres socis i veiem que hi ha molta gent que ho està passant malament», assenyala el seu president, Albert Carbonell. Per això, creu que calen polítiques per ajudar al smés desfavorits, potenciant les polítqiues d'inserció social i laboral de persones amb risc d'exclusió, i molt especialment els discapacitats, que són els que ho tenen més difícil. També veu bàsic que se segueixi apostant per l'escola inclusiva, de manera que els infants puguin anar a una escola normal i no especial si no és físicament impossible. Finalment, recorda que en aquests moments s'estan aplicant uns copagaments molt grans a les persones que estan en residències de discapacitats físics, i espera que les quotes puguin baixar.

«Li demanaria que les universitats públiques recuperem el 20% del pressupost que han anat perdent al llarg d'aquests darrers anys de crisi econòmica»

El rector de la UdG, Sergi Bonet, demana dues coses a Puigdemont: per una banda, «que sigui ferm amb el mandat del Parlament», i per l'altra, que les universiats públiques recuperin el 20 per cent del pressupost que han anat perdent al llarg d'aquests últims temps, en què la crisi econòmica ha estat especialment aguda.