El president del Consorci de l'Alta Garrotxa, Santi Reixach, fa unes setmanes va reunir-se amb la directora de Medi Natural, Marta Subirà, per tal de reclamar l'aprovació definitiva del Pla Especial de l'Alta Garrotxa. Martà Subirà li va explicar que l'aprovació estava pendent d'una darrera revisió dels serveis jurídics i que s'aprovaria en breu.

Reixach va explicar ahir que un cop el nou govern estigui assentar preveu que tingui lloc l'aprovació inicial.

Després d'una recollida de dades per tots la subcomarca, al 2010 el Consorci de l'Alta Garrotxa va presentar el projecte a la Generalitat.

El primer impediment que va trobar va ser la desaparició de l'antic Departament de Medi Ambient del govern Tripartit. Després encara va haver-hi una altra convocatòria d'eleccions. Entre una cosa i una altra, el projecte ha arribat al 2016 i encara està pendent de l'aprovació inicial.

El fet ha provocat queixes d'alguns alcaldes de la zona que han lamentat la manca d'unes normes adequades al moment actual. De moment es regeixen pel Pla Especial D'Interès Natural aprovat a la dècacada dels 90. Des de llavors, hi ha hagut canvis substancials. El més important ha estat el canvi climàti. Una circumstància que ha agreujat la possibilitat d'incendis a la zona. També ha causat efectes en les espècies animans i vegetals de la subcomarca.

Són unes conseqüències vigilafes pel Consorci de l'Alta Garrotxa. Es tracta d'un organisme reduït per la crisi en persones i recursos. Això no obstant, han dut a terme importants accions de creació d'espais oberts, de millora de camins i de preservació de la fauna.

Segons Reixach, la major part de les accions han estat fetes amb la col·laboració de la gent que viuen a la subcomarca. El Consorci també procura encarregar-los feina per donar-los vida.