L'Ajuntament de la Vall de Bianya -en un dels seus darrers plens- va aprovar el projecte d'ordenació i millora de l'entorn de l'església de Santa Maria de Castellar de la Muntanya. Segons ha explicat l'alcalde Santi Reixach (CiU), es tracta de reparar el cementiri que està en molt mal estat. L'acció -segons ell- tindrà lloc en el decurs del 2016».

Ha precisat que la millora dels cementiris de les parròquies de la Vall de Bianya és possible gràcies a un conveni, pel qual el Bisbat de Girona va cedir a l'Ajuntament els cementiris de Santa Margarida de Bianya, Sant Martí de Solamal, Sant Martí de Capsec, Sant Salvador de Bianya, Sant Martí del Clot, Santa Maria de Castellar de la Muntanya, Sant Miquel de la Torre, Sant Andreu de Socarrats i Sant Pere Despuig.

Reixach ha recordat que l'any passat van reparar el cementiri de Sant Salvador de la Bianya. Es tracta d'un fossar situat darrere de l'absis de l'església, el qual ha obtingut una millora notable sobretot pel que fa a enjardinament. Reixach preveu que la millora del cementiri de Castellar sigui similar.

L'alcalde ha explicat que a l'antic poble de Castellar de la Muntanya hi viuen unes set famílies, dues de les quals tenen negocis de turisme rural.

Es tracta d'un poble que durant dècades va estar del tot abandonat. La gent va abandonar la pagesia i la major part de les cases es van ensorrar.

En la darrera dècada, almenys set cases han estat reformades i per la seva part l'Ajuntament hi ha fet arribar el servei d'energia elèctrica. Des de Sant Joan les Fonts els han millorat la carretera que surt de Vivers i fa poc la Vall de Bianya els va adequar el tram que va de Vivers fins al poble, situat davant del Mont Major i el Mont Petit.