«El sector està a l'UCI». Així de contundent es va mostrar el president de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC-COAG), Francesc Boronat, a l'hora d'exposar en quina situació es troba la pagesia catalana. Des de Girona, el president del sindicat a nivell nacional va detallar les problemàtiques que viu el sector des de fa anys i va reclamar al nou Departament d'Agricultura un pla de xoc «urgent» per evitar que el món agrari català «caigui en mans de quatre multinacionals».

Per a JARC-COAG, està en joc tot un model tradicional d'agricultura i ramaderia que agonitza des de fa temps i «que pot desaparèixer en cinc anys». Hi ha dos tipus de problemàtiques que fereixen el sector: unes més properes i concretes i d'altres de fons i de gran abast. Les primeres són, segons va detallar Boronat, per un costat la revisió cadastral, que fa pujar a l'alça l'impost de béns immobles i que en el cas de l'agricultura ha suposat un cop econòmic molt dur.

L'ajuda dels ajuntaments

En aquest sentit, JARC-COAG va reclamar als ajuntaments que siguin «sensibles» a les demandes de la pagesia i situin l'Impost de Béns Immobles (IBI) al nivell més baix per parar el cop. L'altre gran problema que afecta el sector avui són els abusos de la cadena alimentària. Boronat va denunciar que la cadena distribuidora controlada per les grans superfícies «abusa dels productors» venent els productes a preus molt baixos. El president de JARC va explicar que a Catalunya existeix un codi de bones pràctiques per regular el sector. «Aquest codi, en el qual hi som nosaltres i les distribuidores, és voluntari i no es compleix». En aquest sentit, Boronat va anunciar que JARC-COAG s'està plantejant deixar de subscriure aquest codi davant els reiterats incompliments. També va demanar al nou Departament d'Agricultura que tingui «valentia política» per regular definitivament les pràctiques de la cadena alimentària «de forma equitativa».

El representant de la organització agrària també va posar de manifest que l'envelliment dels treballadors agraris, l'intrusisme professional i el mal repartiment dels ajuts són altres causes de fons que estan enfonsant el sector. Això s'ha traduït en una caiguda del 50% del cens agrari a Catalunya, que a Girona encara és superior: s'ha passat d'un cens gironí de 8.889 persones el 1994 a 3.795 actualment.

Mesures concretes

A banda de potenciar el codi de bones pràctiques, el pla de xoc que reclama JARC inclou més ajuts econòmics als professionals acreditats, palans de millores per fomentar la inversió i mesures per protegir els productors locals, com ara un etiquetatge que indiqui clarament que un producte està fet a Catalunya.