Des d'aquest gener l'hospital Josep Trueta de Girona ha posat en marxa una nova guàrdia de radiologia vascular intervencionista per tractar de manera urgent les hemorràgies agudes. Aquest procediment terapèutic tracta, per exemple, les embolitzacions d'hemorràgies agudes produïdes per accidents, les hemorràgies postquirúrgiques i les espontànies, a més de les hemoptisis, que són les expectoracions de sang procedent de les vies respiratòries.

Se n'encarreguen especialistes en radiologia vascular intervencionista, una especialitat basada en la realització de procediments mínimament invasius guiats per imatges, que al Trueta gestiona l'Institut de Diagnòstic per la Imatge.

Fins ara, aquest procediment només es realitzava a Girona, en horari de matins els dies laborables. Fora d'aquest tram horari, els pacients que patien hemorràgies eren traslladats a altres centres hospitalaris de Barcelona.

Des de principis d'any, el nou contingent de guàrdia amplia aquesta cobertura mèdica fins a les vuit del vespre i també els matins i tardes del dies festius i caps de setmana.

Des de l'hospital Trueta preveuen que cada any una seixantena de malalts es beneficiaran d'aquest tractament precoç a Girona perquè seran atesos en els nous trams horaris que cobreix aquesta guardia. Només els que arriben al Trueta durant la nit -aproximadament una dotzena l'any-, continuaran sent derivats a Barcelona per ser tractats d'urgència.

En la primera setmana de funcionament s'han realitzat tres procediments urgents: per tractar una hemoptisi, una hemorràgia uterina i una hemorràgia renal en un malalt amb politraumatisme. En els tres casos, el tractament urgent va ser eficaç, evitant una intervenció quirúrgica o el trasllat a un altre hospital.