"És un dia històric per a Medinyà; ja podem dir que existeix com a tal el 222è municipi de les comarques gironines". Així va resumir ahir la consellera de Governació, Meritxell Borràs, el nou pas que ha fet el poble, amb la constitució de la comissió gestora de la vila.

Una comissió, aquesta, que estarà presidida per Montserrat García (que serà qui actuarà com a alcaldessa) i que servirà per gestionar el poble fins al proper 2019, quan llavors els veïns podran votar l'equip de govern del nou consistori.

Tot i l'acte de dissabte, Medinyà encara es troba a l'espera de les conclusions de la comissió bilateral entre l'Estat i la Generalitat, a més de l'assignació d'un NIF per poder actuar com un nou municipi. Malgrat tot, es preveu que d'aquí a dos o tres mesos ja pugui tirar endavant la comissió paritària que haurà de repartir els béns i deutes entre Medinyà i Sant Julià de Ramis.

La creació de la comissió gestora del poble, que actuarà com a Ajuntament, és un pas més per complir l'objectiu que Medinyà pugui ser formalment un nou municipi; un procés que va arrencar quan el Parlament va tirar endavant la seva segregació de Sant Julià. Més de 150 persones van ser ahir al migdia al local social de Medinyà per viure la constitució de la comissió gestora de la vila.

L'acte, d'una hora de durada, va tenir la presència de regidors, alcaldes i altres autoritats de comarques gironines, acompanyats de polítics catalans.

El moment clau de la jornada va ser l'elecció de la presidència de la comissió gestora de l'entitat municipal descentralitzada de Medinyà. Una elecció que es va fer a través de votació secreta, davant del públic. Amb quatre vots a favor i un en blanc, el grup va escollir Montserrat García com a presidenta de la institució que s'encarregarà de gestionar el poble.

També es van establir els vocals de la comissió gestora, que seran Maria Aguacil, Josep Colom, Guillem Trias i Josep Frigolé. Aguacil, Colom i Trias, com també García, formen part de la coalició Medinyà 1972-Entesa mentre que Frigolé és representant de CiU. Tots ells van ser escollits prèviament agafant de referència els resultats de Medinyà a les eleccions locals del maig.

La comissió funcionarà com si fos una entitat municipal descentralitzada i podrà gestionar el 25% del pressupost de Sant Julià, que és de 2,6 milions d'euros aquest any. Ara bé, els acords de la comissió els ha de ratificar Sant Julià fins que no hi hagi consistori de Medinyà.