L'Institut Català d'Oncologia (ICO) ha tancat el 2015 havent realitzat 23 autotrasplantaments de medul·la òssia a Girona. Es tracta de la xifra més alta de trasplantaments autòlegs de progenitors hematopoètics que ha fet l'ICO des que va posar en marxa el programa a Girona l'any 2009, ja que habitualment se'n realitzen una quinzena anual, la gran majoria per tractar càncers de la sang com les leucèmies.

En total, des que es realitzen aquest tipus de trasplantaments a les comarques gironines, l'ICO ha realitzat 96 intervencions, i aquest any arribarà al centenar. Abans del 2009, quan els pacients gironins requerien aquesta tècnica eren derivats al centre que l'ICO té a Badalona.

L'hemopoesi és la producció de les cèl·lules de la sang. Així, els precursors o les cèl·lules mare dels elements sòlids de la sang s'anomenen progenitors de l'hemopoesi. I és el que es trasplanta en un trasplantament de medul·la òssia.

El tractament d'alguns càncers de la sang inclou l'administració d'altes dosis de quimioteràpia per eliminar el moll de l'os del pacient, que és l'afectat per la malaltia. Per poder regenerar després la medul·la òssia quan s'acaba el tractament, s'administren cèl·lules mare de la sang al pacient.

Aquestes poden provenir d'un donant -un familiar o una persona anònima que ha fet una donació altruista-, i és quan es parla d'un trasplantament al·logènic de progenitors hematopoètics.

Si, en canvi, es tracta d'un trasplantament autòleg o autotrasplantament, les cèl·lules procedeixen del mateix pacient. En aquest cas, abans d'aplicar la quimioteràpia, s'estimula el moll de l'os per augmentar la fabricació de cèl·lules mare; amb l'estrès de la medul·la òssia, aquestes passen a la sang, d'on són extretes i congelades per ser trasplantades una altra vegada.

Quan el malalt acaba la químio, se li administren de nou per via endovenosa perquè repoblin una altra vegada el seu sistema hematològic.

És una tècnica complexa, ja que requereix un seguiment intensiu del pacient, tant durant la fase en què rep quimioteràpia com posteriorment, que no serà capaç de defensar-se dels microorganismes per la manca de globus blancs.

També cal vigilar que no apareguin complicacions derivades de la toxicitat de la quimioteràpia.

L'autotrasplantament de medul·la òssia es realitza generalment en persones diagnosticades d'una malaltia oncològica de la sang, com són determinats tipus de leucèmies, limfomes i mielomes.

El 2014, però, metges del Servei Digestiu de l'hospital Trueta i l'ICO Girona van fer el primer trasplantament autòleg de moll de l'os per tractar la malaltia de Crohn que s'ha realitzat la demarcació. Aquesta opció, que fins llavors a Catalunya només l'havia fet servir l'Hospital Clínic de Barcelona, implicava resetejar el sistema immunitari d'una pacient perquè aquest deixés d'atacar per error el tub digestiu.