Una ripollesa de seixanta-dos anys que vivia al Quebec va morir dimecres després d'estar cinc dies en coma. El dia 7 de gener Concepció Cortacans va patir un accident mentre sortia a córrer, quan un vehicle la va envestir a la ciutat de Mont-real, on residia. Després de ser traslladada a l'hospital en estat de coma, va sobreviure fins dimecres passat, dia 13, que finalment va morir.

Concepció Cortacans feia quaranta anys que residia al Quebec, després de traslladar-s'hi a l'octubre de 1976. Havia nascut a Ripoll on va viure fins als vint-i-dos anys, quan va marxar a Montreal amb la intenció de passar-hi un any. Al Quebec va adonar-se que era el lloc ideal on aprendre idiomes. Ella ja parlava el francès i a la regió francòfona del Canadà tenia també l'opció de practicar l'anglès, perquè aleshores ja hi havia una important barreja de cultures.

Això li va permetre treballar primer com a secretària, més tard com a intèrpret per al ministeri d'immigració, i des de feia més de deu anys també com a traductora en diversos jutjats del Quebec.

A Mont-real va conèixer la seva parella, Anader Benyamin, d'origen iranià, amb qui es va casar el 1976. Sis anys més tard van tenir el seu únic fill, Jonathan, que des de 2010 està residint a Ripoll, a la casa que la família té al barri d'Agafallops.

Cortacans tornava regularment a Ripoll, un cop a l'any coincidint amb les seves vacances. Tenia la intenció o bé d'establir-s'hi de nou un cop es jubilés, o bé de passar-hi llargues temporades, segons va explicar al butlletí municipal de Ripoll L'Informatiu de la primavera passada, on va ser protagonista de la secció "L'Emigrant".

El funeral de Concepció Cortacans se celebrarà dissabte vinent, dia 23, a l'església Saint Jean Baptiste de Mont-real. Els amics que tenia a Ripoll estudien dedicar un ofici a la seva memòria, a l'església de Sant Josep Obrer, d'on era parroquiana.