Els cultivadors de fesols de Santa Pau han registrat un augment de la demanda des de que van rebre el segell de la Denominació d'Origen Protegida (DOP). Així ho van assegurar ahir durant la 35a edició de la Fira del Fesol de Santa Pau que va reunir milers de persones en aquesta localitat garrotxina. Segons les dades dels cultivadors, la collita d'enguany es mourà entre les 20 i les 25 tones, una xifra inferior a la de l'any anterior. Des de l'Associació de Cultivadors asseguren que la quantitat de fesols serà insuficient per abastir la demanda fins a la collita de l'any que ve, un fet que es porta repetint durant els darrers anys.

Al llarg de tota la jornada, la població de Santa Pau va organitzar diverses activitats. Entre elles, l'entrega dels fesols d'or un guardó que s'entrega a persones vinculades amb la vida social, cultural del municipi i la defensa dels llegums garrotxins. Enguany, el reconeixement en forma de fesol d'or va recaure en el matrimoni format per Ramon Martí i Elvira Curós, una parella molt vinculada a diverses entitats locals de la vila.

Aquest any, la fira va comptar amb la presència de la nova consellera d'Agricultura, Meritxell Serret - successora de Santi Vila. Com és habitual, centenars de persones es van reunir a la plaça major de la vila per gaudir d'aquests llegums durant la típica fesolada. Una quinzena de restaurants es van sumar a la iniciativa i van oferirt diverses variants dels fesols de Santa Pau: a la marinera, amb col, amb sèpia, amb confitat d'ànec, peus de porc, botifarra esparracada o el dolç fet amb aquestes mongetes.

Més demanda

Per la seva banda, el president de l'Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau i ara president del Consell Regulador de la DOP, Lluís Suñer, van detallar que han registrat un increment de la demanda d'aquests llegums des que van rebre el distintiu de la DOP, ara fa uns mesos. "De moment és un augment lleuger però esperem que se'ns uneixin més productors de cara a la pròxima collita i també que vagi creixent més la demanda", va detallar.

Actualment, una dotzena de productors s'agrupen sota aquesta associació que ja ven els llegums en envasos oficials per evitar el frau. "Ha estat un bon any però creiem que ens mourem entre les 20 i 25 tones", va explicar Suñer. Una xifra molt inferior a les 50 tones que van recollir l'any passat. "El 2014 i el 2015 van ser anys excepcionalment bons. Tot i la disminució de tones estem contents", va assegurar el president del Consell Regulador de la DOP.