El bestiar, protagonista de Sant Antoni

Les baixes temperatures no impedeixen la benedicció dels animals i la celebració del ritu dels Tres Tombs

19.01.2016 | 07:20
El bestiar, protagonista de Sant Antoni

Gossos, gats, conills, però també cavalls i rucs van ser ahir els protagonistes en molts municipis, amb motiu de la celebració de Sant Antoni Abat. La tradició marca que cada 17 de gener les mascotes són beneïdes coincidint amb la celebració del sant, de qui es diu que va guarir un porquet ferit i que, en forma d'agraïment, el va acompanyar tota la vida. La història diu, però, que Sant Antoni és el patró dels animals de peu rodó, però la seva representació s'estén en l'actualitat a totes les mascotes. És per aquest motiu que es representa amb un llibre, una creu i un porc al costat.

D'aquesta manera, desenes de poblacions gironines van reunir mascotes i famílies per beneir els animals i celebrar, posteriorment, un ofici solemne. L'arrelament de la festivitat és tan important en algunes poblacions que els actes de celebració de Sant Antoni aconsegueixen un nombrós públic, com a Llagostera, on es calcula que prop de 3.500 persones van participar en els actes que va organitzar l'Associació de Pagesos del municipi. La plaça de la Vila d'Anglès va ser dissabte el punt de trobada per beneir els animals. A diferència d'altres anys, Peralada va citar enguany els animals al pàrquing de Sant Sebastià i no pas al Cafè del Centre, on es feia habitualment. En el barri de Palau-sacosta de Girona es concentraven ahir al carrer de l'Església desenes d'animals i a Llagostera el punt de trobada era a l'aparcament de Can Cassoles. Només en la benedicció dels animals que es va dur a terme a Llagostera es van concentrar més de 110 cavalls

En alguns casos, fins i tot, es va celebrar el ritu dels Tres Tombs, consistent a donar tres voltes amb els animals per l'interior de la població. Aquest ritual, que originàriament consistia a fer tres tombs al voltant d'una gran foguera feta amb ramatge, s'ha convertit en l'actualitat en un passeig pels carrers de les diferents poblacions gironines.

Promoció de les entitats

Tot i la tradicionalitat de l'acte, són moltes les poblacions gironines que han adaptat la celebració de Sant Antoni als costums i hàbits actuals, així com han aprofitat l'ocasió per potenciar el sector de maquinària agrícola. Va ser el cas d'Anglès, que durant tot el cap de setmana va organitzar actes que conjugaven la tradició amb la modernitat.

Aquesta població de la Selva, que va recuperar la festivitat de Sant Antoni el 1994, va oferir des de dissabte una repleta agenda d'activitats que, més enllà de reconèixer el bestiar, oferia activitats de promoció d'entitats locals. Així, els visitants a la Fira de Sant Antoni d'Anglès tenien al seu abast diverses mostres, com la d'artistes locals i de puntaires, així com exhibicions de dansa de diferents estils. Les parades d'artesania, tan presents en totes les fires que s'organitzen arreu de territori català, van tenir el seu punt de protagonisme tant a Anglès com a Peralda, que enguany va introduir aquesta activitat a la seva agenda.

Els més petits van tenir, al llarg de tot el cap de setmana, els seus petits oasis en les Festes de Sant Antoni que es van celebrar en tota la demarcació. Anglès i Girona oferien la possibilitat de passejar en poni pels carrers de la població i Peralada va oferir ahir a la tarda un espectacle que va fer les delícies de petits i grans.

Com en tota festa popular catalana, la majoria de poblacions van clausurar la gran festa de Sant Antoni amb sardanes i ball. La Cobla La Bisbal Jove va ser l'encarregada de l'audició de sardanes al barri Palau-sacosta de Girona i a la mitja part es van subhastar peus de porc. Peralada va gaudir de l'audició de la Cobla Ciutat de Girona ahir a les quatre de la tarda. Llagostera, en canvi, va concloure la festivitat amb un carrusel de la Unitat Muntada de la Guàrdia Urbana de Barcelona, que enguany celebra el seu 160è aniversari. La Guàrdia barcelonina va arribar vestida de gala per oferir un espectacle original.

Celebració arrelada

La celebració d'aquesta festa cristiana està estretament lligada a la identitat dels pobles gironins. És el cas, per exemple, dels Pabordes de Sant Antoni de Peralada, que es van crear abans de la Guerra amb motu de la Festa de Sant Antoni. L'entitat va viure certs moments crítics, quan durant la guerra i els anys posteriors a aquesta la tradició del Sant es va perdre. Tot i així, a finals dels anys 70 l'associació es va refer per recuperar la festa dels animals.

En l'actualitat, els Pabordes de Sant Antoni de Peralada recapten fons per celebrar la Festa de Sant Antoni a través de Quines nadalenques. Els sortejos nadalencs van començar en el 1985 regalant xais i productes alimentaris que han anat evolucionant al llarg dels anys.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema