El president d'ERC, Oriol Junqueras, va fer ahir a Palamós el seu primer acte com a vicepresident del govern i va assistir a la presentació de la biografia de Francesc Dalmau (1915-2003), exalcalde de la localitat, que l'any 2000 va ser declarat fill adoptiu de la vila. Ara fa uns anys, a més, l'Ajuntament va decidir posar el seu nom a una de les places del municipi, per tal de retre homenatge a la seva trajectòria.

L'obra biogràfica sobre Francesc Dalmau l'ha escrit Francesc Marco Palau i repassa, mitjançant imatges i text, la trajectòria política i la vida personal d'aquest metge i polític. L'acte de presentació d'ahir al matí va reunir més de 200 persones al Teatre Auditori La Gorga de la vila, entre elles familiars de Dalmau, regidors de la localitat i diputats.

El Teatre va quedar petit davant l'allau de persones que volien assistir a l'acte i alguns dels interessats, que no disposaven d'entrada, es van haver de quedar a les portes sense poder entrar per manca d'aforament. Entre els assistents, cares destacades com el president de la Fundació Josep Irla, Josep Huguet, el catedràtic de la UdG i exalcalde de Girona, Joaquim Nadal, i l'alcalde de Palamós, Lluís Puig, que van fer uns parlaments.

Un gran home

Tots ells van destacar la bondat, audàcia i intel·ligència de Dalmau, metge de professió, qui durant anys va ser l'alcalde de Palamós. "Era un home accessible, amatent, que sempre tenia una bona paraula i atenia tothom", va explicar el batlle d'aquesta localitat del Baix Empordà.

"Es va escapar d'Algesires i nedant va arribar fins a Gibraltar, on va poder-se'n sortir dient el nom d'un espia anglès que havia conegut anteriorment; sembla de pel·lícula però així va ser ell", va detallar l'autor del llibre, que és la primera biografia sobre Francesc Dalmau. "L'únic que puc demanar és que seguim treballant per fer realitat el somni d'independència que tenia", va reclamar Francesc Marco.

L'acte va finalitzar amb les paraules de les familiars de Francesc Dalmau, que van agrair tots els esforços que s'havien realitzat durant els darrers anys del consistori per potenciar i donar a conèixer la seva figura i van donar les gràcies pel "sentit homenatge" que s'havia fet al seu familiar amb la presentació d'aquesta obra biogràfica d'un dels personatges més reconeguts de Palamós.