Una quarantena de metges gironins van fer l'any passat els tràmits per anar a treballar a l'estranger. Concretament, segons les dades facilitades per l'Organització Mèdica Col·legial (OMC), 43 professionals sanitaris col·legiats a Girona van demanar entre gener i novembre un certificat d'idoneïtat, un tràmit que en la gran majoria de casos es sol·licita per a poder exercir fora de l'Estat.

Així, des de principis de l'any passat i fins al dia 4 de desembre, els col·legiats gironins van tramitar 59 certificats d'idoneïtat, ja que un mateix facultatiu pot demanar alhora diversos documents, que tenen una validesa de tres mesos.

Pel que fa al conjunt de l'Estat, van ser 2.917 els certificats tramitats, la gran majoria per a sortir a treballar en un altre país, tot i que també se n'han sol·licitat per a estudiar a l'estranger, fer formació o tasques de cooperació.

Les dades de l'Organització Mèdica Col·legial -l'ens que agrupa tots els Col·legis Oficials de Metges de l'Estat i que és l'autoritat competent per a emetre els certificats- mostren un canvi de tendència de la demanda d'aquesta documentació, ja que el 2011 van ser de 1.380; el 2012, 2.405; el 2013, 3.279 i l'any passat 3.300, una xifra superior a la que l'ens col·legial espera aconseguir amb les dades definitives de l'any 2015, que encara està per tancar.

En els cinc últims anys, s'han sol·licitat més de 13.000 certificats d'idoneïtat per part de metges espanyols, unes dades que, per l'OMC, "posen de manifest la precària situació dels professionals mèdics espanyols i especialment la dels més joves".

Catalunya lidera la demanda

A diferència d'altres anys, Catalunya s'ha situat com la comunitat amb un número més gran de certificats expedits, amb 616 expedients, superant així la Comunitat de Madrid, que ha baixat a la segona posició de la llista amb 561 documents.

La tercera i quarta posició es manté inalterable amb Andalusia i la Comunitat Valenciana que acumulen 423 i 273 certificats, respectivament.

Pel que fa a les destinacions preferides per treballar a l'estranger, els tres primers llocs no experimenten canvis respecte el 2013 i el 2014, i el Regne Unit (amb 852 expedients tramitats), França (484) i Alemanya (176) es mantenen com els més països sol·licitats per exercir-hi. D'altra banda, Irlanda i Suècia pugen a la quarta i cinquena plaça amb 147 certificats i 119, respectivament.

Per especialitats mèdiques, les dades recollides durant el 2015 no difereixen gaire de les estadístiques recaptades pel Departament d'Internacional de l'Organització Mèdica Col·legial en els anys anteriors, que reflecteixen que els metges de família (191 expedients), els anestesiòlegs (72), i els ginecòlegs (54) són els especialistes que més demanden aquest certificat d'idoneïtat.

En relació al perfil dels professionals que han iniciat els tràmits per a exercir fora de les fronteres de l'Estat, 1.776 han estat dones, mentre que 1.140 eren homes.

A més, expliquen des de l'OMC, aquest any les xifres posen de manifest que la majoria dels sanitaris que sol·liciten aquesta documentació es situen en el grup d'entre 31 i 35 anys, seguits dels que tenen entre 36 i 40. A mésura que augmenta l'edat, però, s'observa una tendència a la baixa en la demanda.

Respecte a l'àmbit laboral es manté també la tendència dels últims temps que mostra que la clara majoria dels professionalssanitaris que demanden aquests certificats pertanyen a l'àmbit hospitalari.