L'alcalde de Gombrèn, Eudald Picas (CiU), va ser escollit president del Consell d'Alcaldes del Ripollès. L'elecció va tenir lloc en el decurs del Consell d'Alcaldes del dia 12 de gener. El Consell d'Alcaldes és un organisme complementari al ple del Consell Comarcal. És a dir, és un organisme de debat, en el cas del Ripollès tancat al públic i a la premsa. En tot cas, els acords els ha d'aprovar el ple del Consell Comarcal. Per tal de poder escollir president van haver de modificar el reglament del Consell d'Alcaldes.

L'elecció de Picas va ser per 11 vots a favor i 4 abstencions. Sobre el resultat, Picas va opinar: " Per mi són alcaldes igual, ens hagin votat a favor o s'hagin abstingut. Va seguir: "Són companys de comarca, són alcaldes, i la meva missió a partir d'ara és vetllar per tots ells, ajudar-los amb el que pugui". Va considerar: "Saben que estic a la seva disposició".

L'elecció d'un president per al Consell d'Alcaldes és el resultat de la política anunciada per Joan Manso (president del Consell Comarcal del Ripollès per CiU al ple d'investidura). Manso va exposar que el seu propòsit és potenciar la cooperació municipal. Dins d'aquesta línia, ha apostat perquè una altra persona es faci càrrec de la presidència del Consell d'Alcaldes.

El més normal és que els consells d'alcaldes siguin presidits pel president del Consell Comarcal. En el cas del Ripollès, el president del Consell Comarcal -segons fonts del mateix Consell- perd el pes específic que tenia al Consell d'Alcaldes. Fins i tot, el representant de Campdevànol (poble d'on Manso és alcalde) serà la primera tinent d'alcalde, Dolors Costa (CiU). Joan Manso va precisar: "A partir d'ara, jo hi tindré veu, però no hi tindré vot. Per tant, seré cridat per informar de tots els aspectes que ?siguin pertinents".

Va prosseguir: "Jo estic a la disposició del nou president per al que necessiti en aquesta casa i treballar conjuntament per aquest projecte". Va considerar: "Això no és un projecte d'una persona. Com més gent podem ser a treballar plegats i a remar per tirar endavant aquesta comarca millor. Va acabar:"Crec que avui hem fet un pas important".

El Consell d'alcaldes debat sobre programes d'actuació comarcal, el reglament orgànic, les ordenances, els acords de creació de serveis comarcals i els plans sectorials. També s'ha de pronunciar sobre la modificació del límits comarcals, el canvi de nom o capital de comarca i sobre totes les iniciatives legislatives d'interès comarcal.